Συμφωνία για τις δημοπρασίας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) της ΔΕΗ επεφύλασσε η πρώτη ημέρα των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με αυτούς των δανειστών. Η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές κατέληξε, επίσης, με συμφωνία και για το τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο υπουργός ανέφερε μετά τη λήξη της συνάντησης, πως όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ (από λογαριασμούς που έχουν εξοφλήσει οι καταναλωτές στα ταμεία των ΕΛΤΑ χωρίς να έχουν αποδοθεί τα χρήματα στη ΔΕΗ), το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.
 
«Έχουμε κατ' αρχάς συμφωνία για αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ, καθώς προχωρά η αποεπένδυση της ΔEH από τους λιγνίτες. Τα ΝΟΜΕ θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2019» δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση.
 
Συγκεκριμένα, η συμφωνία για τις ΝΟΜΕ προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ  που έπεται.
 
Σε σχέση με την χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.
 
Τέλος, για τη ΔΕΠΑ το υπουργείο παρουσίασε την πρόταση αναφορικά με τον τρόπο αποκρατικοποίησης ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί ως το Σάββατο. Έχει ήδη συμφωνηθεί η πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην εμπορία φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα και η ενίσχυση της συμμετοχής της αντίστοιχα στην Αττική. Το 65% της εταιρείας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.
 
Σημειώνεται πως το μοντέλο ΝΟΜΕ, οφείλει το όνομά του στο γαλλικό Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité, και επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μέτρο που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, και υποχρέωνε τη ΔΕΗ να πουλάει φθηνά, σε τιμή που ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο κόστος παραγωγής.