Στον προσωπικό του λογαριασμό του Τwitter, ο Ντ. Τουσκ, έγραψε συγκεκριμένα: «Κοιτώντας κάποιος στις πρόσφατες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να σκεφτεί: με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς. Αλλά, ειλικρινά, η ΕΕ θα πρέπει να είναι ευγνώμων. Χάρη σε αυτόν δεν έχουμε πια αυταπάτες. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν χρειαστούμε μια χείρα βοηθείας, θα τη βρούμε στην άκρη του χεριού μας».

Την ίδια δήλωσε είχε κάνει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, την Πέμπτη. Ο Τουσκ μέσω των δηλώσεων του δίνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ουάσινγκτον για αυτόν είναι αναξιόπιστη.
 
Οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου έρχονται έπειτα από μια σειρά αποφάσεωφν του Ντ. Τραμπ, ξεκινώντας από τον εμπορικό πόλεμο έως την απόσυρση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
 
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο νέο παγκόσμιο παιχνίδι, η Ευρώπη θα είναι είτε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες, είτε ένα πιόνι. Αυτή είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση. Για να είναι το θέμα και όχι το αντικείμενο της παγκόσμιας πολιτικής, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά όπως ποτέ άλλοτε. Για να το πούμε απλά: Είμαστε μαζί, ή δεν θα είμαστε καθόλου» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ πριν από δείπνο με ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
 
«Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει – παρά τη σημερινή διάθεση – τον διατλαντικό δεσμό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά τα σενάρια όπου πρέπει να δράσουμε μόνοι μας» πρόσθεσε.