Το ILGA-Europe, η πανευρωπαϊκή ομπρέλα των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων (θεσμικά αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης με πάνω από 420 οργανώσεις – μέλη σε όλη την Ευρώπη) κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση με τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες του κόσμου για να ζει κάποιος ομοφυλόφιλος, για το έτος 2018. Η έκθεση αξιολογεί 49 χώρες με βάση την νομοθεσία τους αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
 
Συγκεκριμένα, από το 2009, η ILGA-Europe εκδίδει τον ετήσιο χάρτη κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τις νομικές και πολιτικές καταστάσεις των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που διαβίουν στις χώρες αυτές. Ο δείκτης και ο χάρτης Rainbow του 2018, εξέτασε τους νόμους και τις πολιτικές από 49 ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας ένα σύνολο 58 κριτηρίων. Αυτά τα κριτήρια χωρίζονται σε έξι θεματικά θέματα: (1) ισότητα και μη διάκριση, (2) οικογένεια. (3) εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους (4) νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και σωματική ακεραιότητα (5) χώρος της κοινωνίας των πολιτών και (6) το άσυλο.
 
Οι 49 χώρες που στην έρευνα συμμετέχουν κατατάσσονται και σε μια ακόλουθη λίστα σύμφωνα και με το σκορ που συγκεντρώνουν. Από αυτές μόνο οι 16 κατέγραψαν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οι υπόλοιπες χώρες σημειώνουν πολύ χαμηλό ποσοστό – που σημαίνει ότι παρατηρούνται αρκετές διακρίσεις, ακόμη και μεγάλες παραβιάσεις της ανθρώπινης ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


14η θέση για την Ελλάδα 

 
Η Ελλάδα έφτασε για πρώτη φορά στην 14η θέση του χάρτη με ποσοστό 52%, έναντι 31% που βρισκόταν το 2014.

 
Η Μάλτα βρίσκεται στην πρώτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με βαθμολογία 91%, ενώ το Βέλγιο έφθασε σε δεύτερη θέση χάρη στην επικαιροποιημένη νομική διαδικασία αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.
 
Οι δέκα κορυφαίες χώρες για ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ευρώπη:
 
Μάλτα
Βέλγιο
Νορβηγία
Ηνωμένο Βασίλειο
Φινλανδία
Γαλλία
Πορτογαλία
Δανία
Ισπανία
Σουηδία