Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Α. Τσίπρα στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook πως οι δύο χώρες ενδυναμώνουν τη φιλία τους, χρησιμοποιώντας πάντως τον όρο «Macedonia».

Ο Ζάεφ τόνισε ότι οι δύο πρωθυπουργοί είναι αισιόδοξοι για την εύρεση λύσης που θα διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των πολιτών των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως η συμφωνία εξαρτάται και από τις αντιπολιτεύσεις και τους πολίτες των δύο χωρών. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία και υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα του θα συνεχίσει να διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

«Εύχομαι ότι πριν από τη Σύνοδο Ιουνίου θα έχουμε λύση. Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις. Και στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες».

Πριν τη συνάντηση τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων, πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα. Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, με δεδομένες τις ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αβεβαιότητες».