Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου, δηλώνοντας ότι είναι εφικτό να υπάρξει τελική συμφωνία για την έξοδο της χώρας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα τηρήσει τη δέσμευση της για συμφωνία για το χρέος πριν από το τέλος του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το χρέος θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. «Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευχαριστημένος από την κυβέρνηση

Εξήρε και πάλι την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως το 2017 κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους που είχαν επιβάλει οι δανειστές, ενώ δεν έδειξε προβληματισμένος από τα προαπαιτούμενα που μένουν ανοικτά λίγο πριν το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

«Είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος. Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup».

«Μη βιώσιμο το χρέος μετά το 2030»

Αναφερόμενος στην ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο μνημόνιο, αρκέστηκε να απαντήσει πως οι Ευρωπαίοι και το Ταμείο «εργάζονται εποικοδομητικά» και συζητούν σχετικά με τη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δείχνει απρόθυμο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του, ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να συμμετέχει οικονομικά. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, υπογράμμισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μόνο μέχρι το 2030 και τόνισε ότι αν σε κάποιες μέρες δεν έχει υπάρξει απόφαση για ποσοτικοποίηση των μέτρων, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει. Υποστήριξε πως ως οργανισμών δεν μπορούν να δρουν ενάντια στη θέληση των μελών τους.

«Το ΔΝΤ έχει συντάξει ανάλυση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030 αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και θεωρείται μη βιώσιμο. Αν την άλλη Πέμπτη ή άντε κάποιες μέρες αργότερα, δοθεί κάτι που θα θεωρηθεί ικανοποιητικό το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν δεν ικανοποιεί, το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί. Το Ταμείο θα είναι παρών, καθώς δεν είναι οργανισμός που δρα ανεξάρτητα από την θέληση των μελών του.

Το Ταμείο για τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος διεμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται. Τα μέτρα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Το προσωπικό του Ταμείου έχει συντάξει μία ανάλυση του ελληνικού χρέους βασισμένη σε ορισμένες προϋποθέσεις με την ανάπτυξη και τα επιτόκια. Χρειάζεται να μπουν κάποια νούμερα που θα δώσουν την εικόνα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Ήδη η ανάλυση θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030 αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και θεωρείται μη βιώσιμο».

Δεδομένη η περικοπή συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι περικοπές συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 θα εφαρμοστούν κανονικά, καθώς έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά η μείωση του αφορολόγητου δεν θα εφαρμοστεί από το 2019.

Παράλληλα, δήλωσε πως με την νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και όπως είπε το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση θα επιτευχθεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μειώσεις φόρων ή στοχευμένων παρεμβάσεων.