Χωρίς εξελίξεις η υπόθεση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Μετά τη συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια την Πέμπτη, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παραδεχόμενος πάντως ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά βήματα να γίνουν.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα».

«Κόκκινες γραμμές» και λύση σε όλα

Ερωτηθείς σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε πως η λύση πρέπει να είναι συνολική και κυρίως να μην αλλοιώσει τις κόκκινες γραμμές. «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως πέρα από το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης της γειτονικής χώρας, δεν έχουν συμφωνήσει ούτε στο θέμα της ονομασίας. Δήλωσε πως θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και ξεκαθάρισε πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Αισιοδοξία «πακέτο» με ενδεχόμενο μη συμφωνίας

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, αλλά άφησε και παραθυράκι για ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Τόνισε ότι ρόλο στη συμφωνία θα παίξει η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης των δύο χωρών, αλλά και η στάση των πολιτών.

«Εύχομαι ότι πριν από τη Σύνοδο Ιουνίου θα έχουμε λύση. Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις. Και στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος με Τσίπρα η ΝΔ

Συνολική και ενιαία λύση με λυμένο κάθε πρόβλημα όπως ο Αλέξης Τσίπρας, επιθυμεί και η ΝΔ. Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική και ενιαία.

«Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».