Ως «κτήνη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τους μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα τη μετανάστευση στο Λευκό Οίκο. Στην ομιλία παραβρίσκονταν διοικητικά στελέχη, πολιτικοί αρχηγοί και αξιωματούχοι των αρχών της Καλιφόρνια, με τον Ν. Τραμπ να σημειώνει ότι η διοίκηση του απελαύνει τους αδήλωτους μετανάστες οι οποίοι διαπράττουν βίαια εγκλήματα, όπως αναφέρει η Washington Post.
 
Συγκεκριμένα, η δήλωση του για τα «κτήνη» αναφερόταν στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «έχουμε ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας και εμποδίζουμε πολλούς από αυτούς. Δεν θα πιστέψετε πόσο κακοί είναι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι άνθρωποι. Είναι κτήνη». Η Washington Post σχολιάζει οτι στο θέμα της μετανάστευσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ απο τη μία ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του για το χτίσιμο του τείχους με το Μεξικό ενώ από την άλλη τονίζει ότι τα παιδιά πρόσφυγες στις ΗΠΑ έχουν «εξαίρετη καρδιά».
 
Στη συνέχεια, ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε στη νομοθεσία των ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι περιέχει «τους πιο ηλίθιους νόμους για την μετανάστευση σε όλο το κόσμο» ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του η οποία «κάνει πολύ καλύτερη δουλειά» στο να κρατάει «ανεπιθύμητους» εκτός της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σημειώνεται ότι δεν είναι το πρώτο ρατσιστικό παραλήρημα του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς στις αρχές του χρόνου είχε αναρωτηθεί σε συνάντηση πάλι για το μεταναστευτικό «τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται από “βρώμικες” χώρες». 

«Οι μετανάστες είναι ανθρώπινα όντα. Όχι κτήνη, ούτε εγκληματίες, ούτε διακινητές ναρκωτικών, ούτε βιαστές. Είναι ανθρώπινα όντα», απάντησε ο Τζάρεντ Πόλις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στην Πολιτεία Κολοράντο, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, δήλωσε ότι «ο Τραμπ ψεύδεται για το μεταναστευτικό, για το έγκλημα και για τους νόμους της Καλιφόρνια», σημειώνει το AFP.
 
Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο τείχος που θέλει να χτίσει για να χωρίζονται τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να βρει πλήρη χρηματοδότηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα», καθώς το Κογκρέσο δεν παρέχει αρκετά χρήματα για την ανέγερση του τείχους, σχολιάζει το Reuters. Τέλος, σχετικά με τη στάση του Μεξικό απέναντι στο τείχος δήλωσε ότι, «το Μεξικό δεν κάνει τίποτα για εμάς, ειδικά για τα σύνορα».