«Δεν είχαμε χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα από το 2014. Επομένως, εδώ και αρκετά χρόνια το ΔΝΤ δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στις συζητήσεις… θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό. Θα υπάρχει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όπου είχαμε ένα πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Ράις τόνισε ωστόσο, ότι το θέμα για την ελάφρυνση του χρέους είναι το ζήτημα που παραμένει προς επίλυση και τα περιθώρια για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με οικονομική χρηματοδότηση, στευνεύουν. «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές που παραμένουν και πρέπει να επιλυθούν. Αυτό θα έπρεπε να γίνει, όπως ανέφερε ο Πολ (Τόμσεν), ίσως πριν από χθες», τόνισε ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως πλέον απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

«Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε έγκριση του προγράμματος επί της αρχής. Η ενεργοποίηση του εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, όπου έχουμε σημειώσει πολύ καλή πρόοδο, και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ έχει θέσει αυτό το ζήτημα ξεκάθαρα στο τραπέζι σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτό, ο κ. Ράις εξήγησε πως οι αποφάσεις του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες.

«Ο χρόνος τελειώνει και ο Πολ (Τόμσεν) ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική. Συνεπώς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια επιτυχή κατάληξη, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Σύμφωνα με το κ. Ράις η ενεργοποίηση του προγράμματος και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία. «Η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

«Βιώσιμο το χρέος μέχρι το 2030»

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, το Ταμείο θεωρεί πλέον ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μόνο μέχρι το 2030. Ο Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι αν σε κάποιες μέρες δεν έχει υπάρξει απόφαση για ποσοτικοποίηση των μέτρων, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει.

«Το ΔΝΤ έχει συντάξει ανάλυση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030 αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και θεωρείται μη βιώσιμο. Αν την άλλη Πέμπτη ή άντε κάποιες μέρες αργότερα, δοθεί κάτι που θα θεωρηθεί ικανοποιητικό το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν δεν ικανοποιεί, το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί. Το Ταμείο θα είναι παρών, καθώς δεν είναι οργανισμός που δρα ανεξάρτητα από την θέληση των μελών του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όντως έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο με εσωτερικές αξιολογήσεις που έχουν γίνει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Έχει δεσμευθεί, μάλιστα, προσέθεσε, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.