*vouli*

Ο φάκελος για την υπόθεση της Novartis θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα λόγω αναρμοδιότητας του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής. H Ολομέλεια της Βουλής, καλείται με μυστική ψηφοφορία και ομιλίες να τοποθετηθεί επί του πορίσματος.

Οι ψηφοφορίες αφορούν τις διώξεις κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-΄Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ζήτημα συνταγματικότητας έθεσε η Νέα Δημοκρατία

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η Ν.Δ. για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την ΝΔ, έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά.

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης.


Το ΚΚΕ αποχώρησε

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει «διαδικαδίες-παρωδία».

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.


«Η έρευνα θα πάει μέχρι το τέλος»

«Η πρόταση “όχι στην άσκηση δίωξης από τη Βουλή, λόγω αναρμοδιότητας, και διαβίβαση στην τακτική δικαιοσύνη” είναι απόφαση που πολιτικά, ιστορικά, αξιακά και νομικά αντιστοιχεί με ένα τεράστιο “ναι” στην έρευνα της υπόθεσης Novartis μέχρι τέλος» ανέφερε ο Θ. Δρίτσας πρόεδρος της ειδικής επιτροπής.

«Το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες είναι ερευνητέο. Αλλά όχι ποινικές ευθύνες, χωρίς αιτιολογία, όταν δεν μιλάει κανείς από αυτούς για την ανάληψη της ευθύνης, για τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και την προσβολή στην υγεία του ελληνικού λαού επί σειρά ετών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα περί σκευωρίας ή φιάσκου» είπε ο Θ. Δρίτσας και τόνισε ότι διαχρονικά και με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε υποθέσεις σκανδάλων, δηλαδή, «είχε τη θέση ότι θα πρέπει μόνο η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει και θα πρέπει να βρίσκονται οι δίοδοι ερμηνείας μέχρι την επιβεβλημένη αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και τους προνομιακούς χρόνους παραγραφής που οδηγεί στην ατιμωρησία».


«Η μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης»

 
Αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης τόνισε ο πρώην υπουργός Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis.

Η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής που εξέτασε την υπόθεση της Novartis, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας, επέλεξε να νίψει τας χείρας της αλλά και να σηκώσει ψηλά τα χέρια και να παραδοθεί στη συκοφαντία, αρνούμενη να εξετάσει την υπόθεση.

«Αν και σχεδόν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζήτησαν να διερευνηθεί η υπόθεση , η κυβέρνηση φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας» είπε για να προσθέσει ότι «αν καλούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες θα αποκαλυπτόταν η ψευδομαρτυρία καθώς και οι αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν για να πουν αυτά που είπαν».

Ο Γ. Στουρνάρας μίλησε για δολοφονία χαρακτήρων και για μεθοδεύσεις. Σημείωσε πως «αν η πολιτική πάψει να είναι η τέχνη του πραγματικού και του εφικτού, αν την πολιτική αντιπαράθεση την αντικαταστήσει  η σπίλωση των άλλων,  τότε όπως έγραψε ο  Μαρκ και ο Ένγκελς  τη θέση της πολιτικής την καταλαμβάνει η αυταπάτη της πολιτικής».

«Η υπόθεση των κατηγοριών αποτελεί μία σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Μία σκευωρία που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία», σημείωσε ζητώντας για μία ακόμη φορά να αποκαλυφτούν οι μάρτυρες και να διαφανεί αν κάποιοι τους εκβίασαν.  Τέλος, ζήτησε από όλους τους βουλευτές να υπερασπιστούν το κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Μη σηκώσετε τα χέρια ψηλά στη συκοφαντία. Μην παραδοθείτε στον ανιστόρητο και επικίνδυνο διχασμό που επιχειρείται με όχημα την υπόθεση των 10. Υπερασπιστείτε το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Έχετε την αποκλειστική από το Σύνταγμα αρμοδιότητα και υποχρέωση, να εξετάσετε σε βάθος την υπόθεση σε όλες της τις διαστάσεις. Σας καλώ να ανταποκριθείτε σ’ αυτήν».


«Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του»

Με επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα άρχισε την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Οταν ένας πρώην πρωθυπουργός καταθέτει όχι μια απλή μήνυση αλλά μήνυση συστάσεως συμμορίας είναι δυνατόν να μην τον καλέσει ο εισαγγελέας να καταθέσει; Κι όμως συνέβη κι αυτό στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκαναν από αλαζονεία; Κυρίως το έκαναν από φόβο. Αυτά δεν μπορούν να μπουν στο αρχείο, θα ανασυρθούν, έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και αυτός και οι συνεργοί του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και στέλνει τη σκευωρία σε βάρος μας στην τακτική δικαιοσύνη. Τι νόημα έχει να ψηφίζεις “ναι” σε έναν και “όχι” σε άλλον;»

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να μείνει η σπίλωση και η σκιά σε βάρος των δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων-στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στη χαρακτηρισμένη ως «σκανδαλώδη» υπόθεση Novartis.

«Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας, η σκιά και αυτό προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Το οφείλω στον λαό, στην παράταξή μου και στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Οπως λέτε κι εσείς “αυτό είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη”. Σας ευχαριστώ που μόνοι σας αποκαλυφθήκατε. Γνωρίζατε τις κατηγορίες πριν ακόμα υπάρξουν και τις διαρρέατε στον Τύπο πρις τις καταθέσουν οι ψευδομάρτυρες».

Γεωργιάδης: Οι εμπλεκόμενοι θα πάνε στο δικαστήριο

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι στην «υπόθεση σκευωρίας» θα πάνε στο δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόθυμος να δικαστεί για να μην έχει υποχρέωση σε κανέναν. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έστησε την υπόθεση για εμπλοκή πολιτικών αντιπάλων της για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ υπογράμμισε πως η υπόθεση δεν θα ξεχαστεί.

«Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας. Οι πλειοψηφίες αλλάζουν και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ξεχάσουμε. Όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτήν την ιστορία, θα πάει στο δικαστήριο. Όλο αυτό το στήσατε για να γράφετε στις εφημερίδες “αρνούνται να προσέλθουν”. Εσείς αρνηθήκατε το δικαίωμά μας να σας φέρουμε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αθωότητά μας στην Επιτροπή».

«Γύρισε πάνω σας η λάσπη»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για πλεκτάνη και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι καλυμμένη με τη λάσπη που προσπάθησε να πετάξει στους πολιτικούς της αντιπάλους. «Ξέρουμε ποιοι είναι, πως εκβιάστηκαν οι κουκουλοφόροι-ψευδομάρτυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα μέλη της σπείρας πρέπει να ξέρουν πως εδώ είναι Ελλάδα και τίποτα δεν μένει κρυφτό». Έκανε λόγο για «πληγές που άνοιξαν και φεύγουν μόνο με την τιμωρία τους», ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται πως έλαβε χρήματα καθώς επί υπουργίας του η φαρμακευτική δαπάνη «μειώθηκε αισθητά και η σπατάλη είχε αρχίσει να κατεδαφίζεται».

«Άνθρακες ο θησαυρός»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στάθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είχε κάνει λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, λέγοντας ότι «γυρνάει» τις δηλώσεις του. ««Άνθρακες ο θησαυρός. Ο νέος Γαλιλαίος εμφανίστηκε προηγουμένως ενώπιον σας και είπε ότι “η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών… αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα”. Στρίβειν δια του αρραβώνος».