Μιλώντας από τη Βουλή για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis, όπου φέρονται ως εμπλεκόμενοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του αρνείται να συμμετάσχει «σε μια ψηφοφορία φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής», καθώς αρνείται να νομιμοποιήσει «αυτή την άθλια μεθόδευση».

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή της σκευωρίας», που στοχοποίησαν πρώην πρωθυπουργό και πρώην υπουργούς, ενώ δεν είχε το θάρρος να τους ακούσει στην Ολομέλεια της Βουλής. «Με βάση καταθέσεις άφαντων μαρτύρων στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο Διοικητής της ΤτΕ και έξι πρώην υπουργοί. Και για δεύτερη φορά, ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής αυτής της σκευωρίας, δεν είχε το θάρρος να τους ακούσει. Κρύφτηκε στο γραφείο του».


«Ζήσαμε παγκόσμια πρωτοτυπία»

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που έστησε η ίδια, τονίζοντας ότι ενώ οι δέκα εμπλεκόμενοι πολιτικοί ζητούσαν να αποδειχθεί η αλήθεια, η κυβέρνηση και η Προανακριτική Επιτροπή που συστάθηκε, επιδίωξαν να την κρύψουν.

«Ζήσαμε μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι να ζητούν την αποκάλυψη της αλήθειας, ενώ αυτοί που δρομολόγησαν τη σύσταση της Επιτροπής να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν προέκυψε κανένα αδίκημα σχετικό με δωροδοκία, δωροληψία και απιστία.

Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε. Έστειλε την υπόθεση στη Βουλή με το άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά η Επιτροπή, αρνήθηκε την εφαρμογή του ίδιου άρθρου γιατί προβλέπει, λένε, την εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων. Αν ήθελαν πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης τι τους εμπόδιζε να ελέγξουν τις τυχόν αξιόποινες πράξεις και μετά να αποφασιστεί ή όχι η παραγραφή τους; Η απάντηση είναι απλή: Αν διερευνούσαν πραγματικά την υπόθεση θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία που έστησαν με τους τρεις κουκουλοφόρους».