Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δημιουργώντας σε πρώτη φάση ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη σύγκληση τους σε θέματα για τα οποία υπάρχει μεγάλη διαφορά, όπως η μεταναστευτική πολιτική. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει τονίσει πως διαφωνεί με τις ακραίες θέσεις της Λέγκας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προ ημερών δήλωση του ηγέτη των ακροδεξιών, Ματέο Σαλβίνι, που ανέφερε ότι «τώρα ήρθε η ώρα της νομιμότητας και των απωθήσεων»,

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο των Πέντε Αστέρων ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα τους αποτελεί «μια σύμβαση μεταξύ δύο πολιτικών δυνάμεων, που είναι και θα παραμείνουν εναλλακτικές, που τις δεσμεύει να κάνουν ό,τι έχουν υποσχεθεί στους πολίτες». Τα μέλη των Πέντε Αστέρων καλούνται να ψηφίσουν διαδικτυακά για τη συμφωνία με τη Λέγκα, με τον ντι Μάιο να δηλώνει προς αυτούς πως «αν αποφασίσετε ότι αυτή η συμφωνία είναι ο σωστός δρόμος, παρά τα όσα λένε οι εφημερίδες εντός και εκτός Ιταλίας, παρά κάποιους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και το σπρεντ, τότε θα την υπογράψω, για να ξεκινήσει η κυβέρνηση της αλλαγής».

Κύριο σημείο της συμφωνίας είναι η οικονομική βοήθεια στους άνεργους -με 780 ευρώ τον μήνα- για δυο χρόνια. Αυτή ήταν και η κύρια προεκλογική υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για να στηριχθεί η Κάτω Ιταλία, στην οποία η ανεργία έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Οι φορολογικές κλίμακες αναμένεται να μειωθούν σε δυο στο 15% και στο 20% για όποιον ξεπερνά τις 80.000 το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ο Σαλβίνι προσπαθεί να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες της βόρειας Ιταλίας με μεγάλη μείωση της φορολογικής πίεσης.

Το κόστος των δυο αυτών μέτρων σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται από 70 μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ και το γενικό λογιστήριο του ιταλικού κράτους αναμένεται -όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές- να ασκήσει αυστηρό έλεγχο. Παράλληλα, θα αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία που υπέγραψε η κυβέρνηση Ρέντσι, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά Ρωσίας που υπέγραψαν ΗΠΑ – ΕΕ. Θα κρατήσουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ αλλά αναμένεται να προχωρήσουν σε ανοίγματα προς την κυβέρνηση Πούτιν.