Ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά στο σύστημα εξουσίας που δημιούργησε το τερατώδες σύστημα διαπλοκής, τις συνέπειες του οποίου κλήθηκαν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας».

Ζήτησε «ξερίζωμα της διαφθοράς»

Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας, τόνισε πως είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος, προκειμένου να οικοδομηθεί το μέλλον σε στέρεες βάσεις και να εξαλειφθούν οι πρακτικές της διαφθοράς.

«Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς.

«Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ' ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis».


«Μπάχαλο» το εσωτερικό της ΝΔ

Αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που ζητά η ΝΔ, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «μπάχαλο» τονίζοντας ότι στο εσωτερικό της ΝΔ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν μελλοντικά. Υποστήριξε πως είναι άξια προσοχής η κατάσταση που επικρατεί στα ενδότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο αντιπρόεδρος του ζητάει εκλογές αύριο, ο κ. Θεοδωρικάκος ουσιαστικά εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το μπάχαλο που εκπέμπεται και στην κεντρική γραμμή και στο ζήτημα των εκλογών από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι άξιο προσοχής, ανάλογο της σύγχυσης που εξέπεμψε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες σε αυτή εδώ την αίθουσα η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υιοθεσία εισηγήθηκε να μην ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο, αλλά η ίδια αργότερα το ψήφισε».

«Δημιούργημα σας ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών»

Ο Α. Τσίπρας στάθηκε στον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών, ενώ  έβαλε κατά των προκατόχων του για το παραδικαστικό σύστημα και τη διαπλοκή στον χώρο των ΜΜΕ. Παρέθεσε ονόματα μεγαλοστελεχών για τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για υποθέσεις που στοιχειοθετούνται από μαρτυρίες.

«Δικό σας δημιούργημα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως και το παραδικαστικό σύστημα, όπως και η διαπλοκή με τα ΜΜΕ, όπως και οι κουμπάροι, δικός σας ο Τσοχατζόπουλος, ο Χριστοφοράκος, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Παπαντωνίου και οι 10 Παπασταύρου. Δικά σας επίσης τα υποβρύχια, η Siemens, τα μαύρα ταμεία, οι οff shore, τα αδήλωτα του “πόθεν έσχες”, τα θαλασσοδάνεια των 400 εκατομμυρίων. Δικά σας τα ξεχασμένα στικάκια και τα δάνεια μπαλόνια. Δική σας τώρα και η Novartis. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις καταθέσεις των προστατευόμενων και των υπολοίπων μαρτύρων. Προκύπτει από το σημείωμα του κυρίου Σαμαρά στον κ. Φρουζή».