Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί, ώρα ΗΠΑ, ο 17χρονος δράστης Δημήτρης Παγουρτζής, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, άνοιξε πυρά κατά των μαθητών και του προσωπικού που βρίσκονταν σε αίθουσα εικαστικών στο Λύκειο Σάντα Φε. 
 
Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολεία στις ΗΠΑ, επαναφέροντας το ζήτημα της οπλοκατοχής, λίγους μήνες μετά το πολύνεκρο περιστατικό στο Πάρκλαντ, στη Φλόριντα.
 
Οι πολίτες του Σάντα Φε, πραγματοποίησαν ολονυχτία για τα θύματα, τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα επισήμως. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται ένας αναπληρωτής καθηγητής εικαστικών κι ένας Πακιστανός από πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών.
 
Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε ότι ο Δ. Παγουρτζής απέκτησε πυροβόλα όπλα από τον πατέρα του, ο οποίος πιθανότατα τους είχε αποκτήσει νόμιμα, ενώ πίσω του βρέθηκαν κι εκρηκτικοί μηχανισμοί. «Όχι μόνο ήθελε να πυροβολήσει, αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει μετά τους πυροβολισμούς» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο 17χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για ανθρωποκτονίες, ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο να του επιβληθεί και θανατική ποινή, σύμφωνα με το Reuters
 
Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει πόσοι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν γύρω από το σχολείο, ενώ άγνωστό παραμένουν ακόμα οι λόγοι της επίθεσης, αλλά και γιατί ο δράστης επέλεξε τη συγκεκριμένη αίθουσα για την επίθεση.

«Θρηνούμε για τις τρομερές απώλειες ζωών και στέλνουμε την υποστήριξη και την αγάπη μας σε όσους επηρεάστηκαν από την φρικτή επίθεση στο Τέξας. Αυτή την τραγική στιγμή βρισκόμαστε στο πλευρό των μαθητών, των καθηγητών και του προσωπικού του λυκείου της Σάντα Φε. Οι σκέψεις μας θα είναι μαζί σας για πάντα».

Αυτή ήταν η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ μετά το τραγικό συμβάν, ενώ την ίδια στιμής ο ίδιος παραμένει σταθερός ως προς το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.