Τα κόμματα της συγκυβέρνησης βρέθηκε μόνη της στην αίθουσα με τη Χρυσή Αυγή καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν.
 
Η μαραθώνια συνεδρίαση ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει ήδη από το πρωί εκφράσει την αντίθεση της ως προς διαδικασία καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και σκευωρίες, ενώ ένα – ένα τα κόμματα αποχωρούσαν από την αίθουσα.
 
Οι δέκα κάλπες για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στήθηκαν και στην ψηφοφορία τελικά συμμετείχαν βουλευτές των δύο κυβερνητικών ετέρων και βουλευτές της ΧΑ.
                                  
Αβραμόπουλος          ΌΧΙ – 168     ΝΑΙ – 4
Βενιζέλος                   ΌΧΙ – 167     ΝΑΙ – 5
Γεωργιάδης               ΌΧΙ – 164     ΝΑΙ – 5   
Κουτρουμάνης          ΌΧΙ – 166      ΝΑΙ – 4
Λοβέρδος                   ΌΧΙ – 165      ΝΑΙ – 5
Λυκουρέντζος            ΌΧΙ – 163      ΝΑΙ – 6
Πικραμένος                ΌΧΙ – 165      ΝΑΙ – 5
Σαλμάς                       ΌΧΙ – 163      ΝΑΙ – 5
Σαμαράς                     ΌΧΙ – 166      ΝΑΙ – 5
Στουρνάρας               ΌΧΙ – 166      ΝΑΙ – 5

Τσίπρας: Αναρμόδια η Βουλή
 

«Η κυβερνητική πλειοψηφία, προσέρχεται στη σημερινή ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα, που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους», πρόσθεσε.
 
«Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε καμία πρόθεση να κουκουλώσουμε, να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε. Αντίθετα σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε» είπε ο πρωθυπουργός.
 
«Και αυτή η μοναδική διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει. Και επειδή το γνωρίζετε, για αυτό εκφράζετε αυτήν τη νευρικότητα και επιθετικότητα. Για αυτό και αποχωρήσατε από την Επιτροπή.»
 
»Με τι επιχείρημα; Ότι δήθεν εκεί έπρεπε να γίνει η διερεύνηση. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύετε; Αν γινόταν εκεί η διερεύνηση, πράγμα που θα προϋπέθετε ότι η επιτροπή θα δεχόταν λανθασμένα την αρμοδιότητα της, τότε όλα θα κατέληγαν στον καιάδα της παραγραφής».
 

Μητσοτάκης: Πάει να στηθεί παρακράτος στη Δικαιοσύνη
 

Δριμύτατη κριτική προς τον πρωθυπουργό άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παρακράτος που πάει να στηθεί στην δικαιοσύνη» και τόνισε ότι για τις επιλογές της η δικομματική πλειοψηφία θα έπρεπε να ντρέπεται.
 
«Δεν προτιθέμεθα να συμμετέχουμε σε μια ψηφοφορία φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής. Αυτή την άθλια μεθόδευση αρνούμαστε να τη νομιμοποιήσουμε» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
 
«Με ανύπαρκτες καταθέσεις στοχοποιήθηκαν 10 πολιτικοί, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας δεν είχε το θάρρος να καθίσει στο έδρανο του πρωθυπουργού να τους ακούσει. Κρύφτηκε στο γραφείο του». πρόσθεσε.
 
«Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε. Έστειλε την υπόθεση στη Βουλή με το άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά η Επιτροπή, αρνήθηκε την εφαρμογή του ίδιου άρθρου γιατί προβλέπει, λένε, την εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων» επεσήμανε μεταξύ άλλων


Nick Paleologos / SOOC
 

Αποχώρηση του ΚΚΕ
 

«Το ΚΚΕ, όπως έχει τονίσει, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίστε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτήν τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή.
 
Όπως επεσήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Αυτή είναι η ρίζα του κακού και αυτό κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ, δεν το λέει, δεν το αναδεικνύει, πολύ περισσότερο δεν το αμφισβητεί» σημείωσε και προσέθεσε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει πλήρη και ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε την πορεία της επιτροπής «ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού» και εγκάλεσε την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παρελκυστική τακτική από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της επιτροπής, τακτική η οποία «διευκολύνθηκε και από τη στάση των άλλων κομμάτων». 
 
Είπε, επίσης, ότι μέσα από την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση ήθελε να κάνει μια κίνηση αντιπερισπασμού για την αντιλαϊκή πολιτική της, εμφανιζόμενη ως δύναμη κάθαρσης και ταυτόχρονα να διαμορφώσει και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με άλλα κόμματα, με τη ΝΔ, που κυβέρνησαν στο παρελθόν. 

 

Εκτός διαδικασίας και η ΔΗΣΥ
 

Την αποχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάνω στο σκάνδαλο Novartis επιλέξατε να στήσετε μια σκευωρία».
 
Παράλληλα επεσήμανε ότι η προανακριτική επιτροπή αρνήθηκε οποιαδήποτε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
 
«Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση» σχολίασε η Φώφη Γεννηματα και τόνισε ότι «σ’ αυτό το βρώμικο παιχνίδι σκιών που εσείς στήσατε θα είστε μόνοι. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχωρεί».
 

Ποτάμι: Προανακριτική – ντεκόρ
 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι μια προανακριτική-ντεκόρ, ένα  «σκηνικό, για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια, με το κόμμα να αποχωρεί μετά από λίγο.
 
«Ολοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία. Είναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες» είπε.
 
Ο Στ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι με πολύ άγαρμπη προσπάθεια επιχειρεί να απαλλάξει τους φίλους της και να καταδικάσει εκ προοιμίου τους αντιπάλους της, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.