Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκε στον Λευκό Πύργο, αφού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Αγίας Σοφιάς, για την τελετή υποστολής της σημαίας από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα. 
 
Αφού κατέφθασε στο σημείο, λεκτικά κάποιοι συγκεντρωθεί του ζητούσαν να αποχωρήσει, όμως αργότερα του επιτέθηκαν και σωματικά ενώ του προκάλεσαν ζημιές και στο αμάξι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», όταν κάποιοι από τους συγκεντρωθείς αντιλήφθηκαν την παρουσία του δημάρχου, άρχισαν να τον βρίζουν και να τον χτυπούν αντιδρώντας στη στάση που κρατά τόσο αναφορικά με το Μακεδονικό και την Τουρκία όσο και για το Radical Pride που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην πόλη.
 
Οι σύνοδοι του Γ. Μπουτάρη τον απομάκρυναν από το σημείο, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για να εξεταστεί προληπτικά.
Αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διενεργούν προανάκριση προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να διαταχθεί η σύλληψή τους.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Μπουτάρης: Με χτύπησαν παντού


Μετά τις εξετάσεις του ο δήμαρχος δήλωσε στο thestival.gr: «Οι εξετάσεις μου είναι καλές. Για προληπτικούς λόγους οι γιατροί θέλουν να περάσω στο νοσοκομείο το βράδυ. Ήταν εφιαλτικό αυτό που έζησα, αλλά δεν θέλω να κάνω άλλες δηλώσεις σήμερα. Θα τα πούμε τη Δευτέρα».

Σχετικά με το εάν γνωρίζει τοους δράστές απάντησε πως «δεν πρόσεξα ποιοι ήταν. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσεις στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε η ιστορία, αλλά δεν θέλω να πώ κάτι παραπάνω. Παντού με χτύπησαν. Ήταν κάμποσοι. Με χτυπούσαν παντού. Κλωτσιές μπουνιές, τα πάντα. Αυτοί δε νομίζω ότι ήταν Πόντιοι. Με τους Πόντιους έχω καλή σχέση».

Ο δήμαρχος έμεινε στο νοσοκομείο καθώς οι γιατροί ανησυχούσαν για τον χαμηλό αιματοκρίτη του, όμως του επέτρεψαν να φύγει την Κυριακή.

Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο ο δήμαρχος δε θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων. Ο ίδιος θα τοποθετηθεί επί του περιστατικού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα.
 

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος
 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και την απερίφραστη καταδίκη του για την «φασιστικής νοοτροπίας επίθεση εναντίον του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από περιθωριακά στοιχεία».

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία» αναφέρει  η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
 
«Ντροπή για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Μπουτάρης σήμερα στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Θύμα φανατικών εθνικιστών οι οποίοι παριστάνουν τους πατριώτες έπεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ενώ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση και τάσσεται στο πλευρό του δημάρχου τονίζοντας για μια «ακόμη μία φορά τη σταθερή του εναντίωση απέναντι σε κάθε φωνή και πράξη εθνικιστικής, θρησκευτικής και φυλετικής μισαλλοδοξίας».
Οι ένοχοι για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη να ανησυχούν, τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα χτυπήματα που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη συμπρωτεύουσα.
 
«Η επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό. Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας απέναντι στην ακροδεξιά ωμότητα και βία. Χάνουν τον καιρό τους όσοι θεωρούν ότι η βαναυσότητα και το μίσος τους θα λυγίσουν τη δημοκρατία. Οι ένοχοι να ανησυχούν», τονίζει ο Π. Σκουρλέτης.
 

Καταδίκη από την αντιπολίτευση
 

«Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται» τονίζει η Νέα Δημοκρατία.
 
Από μεριάς του ο Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει πως «τέτοιες τραμπούκικες, ανεπίτρεπτες συμπεριφορές πρέπει να απομονωθούν από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Τα ακραία στοιχεία που διέπραξαν αυτή την επίθεση αμαυρώνουν τη μέρα μνήμης και δεν έχουν καμιά σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ποντίων που τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους σε όλη τη χώρα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του τουρκικού εθνικισμού».
 
«Πάντα θα υπάρχουν 5-6 τραμπούκοι έτοιμοι να επιτεθούν σε όσους δεν γουστάρουν» σχολιάζει στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. «Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που διαδίδουν ψευτιές και καλλιεργούν μίσος. Και αυτοί δεν φοράνε κουκούλες, αλλά κουστούμια. Μαζί σου Γιάννη και όπως λέει ο Αγγελάκας “σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ”» προσθέτει.

Καταδικάζουν οι Παμποντιακές Ομοσπονδίες
 

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση. Ακραία στοιχεία, δράστες της επίθεσης, ουδεμία σχέση έχουν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Αναφέρουμε ότι μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον δήμαρχο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των τριών Παμποντιακών Ομοσπονδιών που διοργάνωσαν στην εκδήλωση Χρήστος Τοπαλίδης (πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος), Χριστίνα Σαχινίδου (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων) και Σέργιος Καλπαζίδης (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ).
 
«Η φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη δεν προκαλεί μόνο ντροπή. Προκαλεί ανησυχία γιατί το αβγό του λαϊκισμού και του εθνικισμού έσπασε και απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία και την κοινωνία», έγραψε στο twitter ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. 

«Απόλυτα καταδικαστέα» χαρακτηρίζει την επίθεση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας στο twitter ότι «η βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται, δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία. Καμία διαφωνία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Το περιστατικό σχολιάστηκε έντονα απο τα social media, ενώ έντονα σχόλια έχει προκαλέσει και η φωτογραφία με έναν απο τους δράστες να κρατάει ένα μικρό κοριτσάκι ενώ επιτίθεται στον δήμαρχο

Η ακροδεξιά επίθεση σχολιάστηκε τόσο από ανθρώπους των ΜΜΕ αλλά και από ακαδημαϊκούς.

«Όταν σε καθημερινή βάση ανεχεστε φασιστικές συμπεριφορές σε απλά πράγματα… Τότε μια χαρά το ταιζετε το φίδι… Αλλά δυστυχως δεν θα μείνει μόνο στον κόρφο σας» σχολίασε από μεριάς της η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου, στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

«Οποίος νομίζει οτι αυτό που έγινε σήμερα αφορά κάποιους περιθωριακούς 'φασίστες' και όχι μια άσχημη πολύ άσχημη εκτροπή των θεσμικών μορφωμάτων που λυμαίνονται τον ποντιακό χώρο δεν θα το καταλάβει και δεν θα μπορεί να το αντιμετωπισει» σχολίασε επίσης ο Δημήτρης Σταματόπουλος,καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Φασιστικό παραλήρημα της κόρης του Μιχαλολιάκου

Συχαρίκια δίνει η κόρη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, στους ακροδεξιούς δράστες της επίθεσης στον δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Συγκεκριμένα, σε ένα φασιστικό παραλήρημα και μέσα από τρεις αναρτήσεις στο twitter, η Ουρανία Μιχαλολιάκου γράφει: «Μπράβο ρε μάγκες!!! Σεβασμος μόνο».

«Μπράβο σε καθέναν ξεχωριστά που έπραξε το καθήκον του» αναφέρει χαρακτηριστικά και γράφει «Θεέ μου γιατί να μην είμαι κι εγώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη???».

 

«Τουρκολάγνος» και «Ανθέλληνας»
Σε ανάρτηση του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πάνω από βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό αποκαλεί «τουρκολάγνο»  και «ενθέλληνα» τον Γ. Μπουτάρη. Σε άλλη ανάρτηση του μάλιστα, σε φωτογραφία που δείχνει τον δήμαρχο στο πάτωμα, αφού τον έχουν χτυπήσει, γράφει: «Έτσι πάντα … η πτώση των τυράννων».

Σε αναρτήσεις του στο twitter, ο πρόεδρος υπαίθριων εμπόρων Ελλάδας και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην προέδρος της ΝΟΔΕ της Β΄ Πειραιά συνεχάρη τους δράστες ενώ τους υπερασπίστηκε λέγοντας «ςς μην λέει μαλακιες ο Μπουτάρης για να μπορεί να κυκλοφορεί», αν και λίγο αργότερα ανέφερε ότι συμφωνεί  «απόλυτα με την ανακοίνωση του κόμματος της ΝΔ για τα όσα συνέβησαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Μπουτάρη».