Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ από μεριάς του ο Μ. Πενς, αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης και τον κομβικό ρόλο της για το μέλλον της περιοχής.

Ο Μαικ Πενς χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή ώστε να βρεθεί επίλυση στο ονοματολογικό ενώ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
 

Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, στηρίζει τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης, δηλαδή μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου.
 

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε θετικός προς την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν». Η Αθήνα κάλεσε τα Σκόπια να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, καλωσορίζοντας «την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Το «Ίλιντεν» αναφέρεται πιθανότατα στην Εξέγερση του Ίλιντεν, η οποία γιορτάζεται ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη ΠΓΔΜ θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης.
 

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση του Z. Ζάεφ στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους πολιτικούς αρχηγούς της γειτονικής χώρας, σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια για το ζήτημα της ονομασίας.
 

Δημοψήφισμα από ΠΓΔΜ
 

Όπως σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση που παρείχε στους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ, εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
 
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εφαρμογή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει σταδιακά με τροπολογίες στο Σύνταγμα.
 
«Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν” είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία», ανέφερε ο Ζ. Ζάεφ ενώ ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γείτονας χώρας, ότι Αθήνα και Σκόπια «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της “Μακεδονίας του Ίλιντεν” είναι ο πιθανός συμβιβασμός».