Με τον Αμερικανό ομόλογο Μάικ Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ εν όψει και του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών που συναντά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά τον Βρετανό, Μπόρις Τζόνσον.
 
Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι ΗΠΑ φαίνεται να αναγνωρίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν τη χώρα σύμμαχο που συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, έχει επανειλημμένως τονίσει το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της περιοχής, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Όσον αφορά τη θεματολογία της συνάντησης, πρόκειται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και θέματα μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας που αφορούν την ενέργεια. Όπως αναφέρει το News24/7, οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους με την Ελλάδα στους τομείς της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, με αμερικανικές εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με επιχειρήσεις όπως την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). 
 

Θετικά σχόλια ΗΠΑ για τη διαχείρηση του ονοματολογικού


Σημειώνεται ότι με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικοινώνησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να συζητήσουν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, κυρίως όμως για το ονοματολογικό. Ο Μαικ Πενς χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή ώστε να βρεθεί επίλυση στο ονοματολογικό ενώ συνεχάρη τον Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Συναντήσεις και με τον ΟΗΕ

Έκτός από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί την Τρίτη με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αλλά και με τον Γουές Μίτσελ αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις και υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Επιπλέον, για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και την πορεία μεταρρύθμισης του ΟΗΕ. Τέλος, συζητήσεις αναμένεται να γίνουν και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.  
 
Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ν. Κοτζιά, τον ομόλογο του της ΠΔΓΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, αλλά και τον απεσταλμένο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.