Την επίθεση που δέχτηκε από ακροδεξιούς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καταδίκασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέδριο από την Κέρκυρα. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Γ. Μπουτάρης δέχθηκε φραστική και σωματική επίθεση ενώ παρακολουθούσε εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη. 
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση την οποία δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γ. Μπουτάρης, από διάφορα ακραία στοιχεία τα οποία τον προπηλάκισαν με τρόπο απαράδεκτο. Στις Δημοκρατίες τα προβλήματα δεν λύνονται με γροθιές και με κλωτσιές, λύνονται με δημοκρατικό διάλογο. Οι ακραίες εκφράσεις από όπου και αν προέρχονται, τα φαινόμενα βίας από όπου και αν προέρχονται είναι εξίσου κατακριτέα από τη ΝΔ».
 
Επιπλέον, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να καταδικάζουμε απροκάλυπτα τέτοιες επιθέσεις και να μην καταδικάζουμε τον Ρουβίκωνα», στέλνοντας ταυτόχρονα και εσωκομματικά μηνύματα «ας είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για βία. Ο ακραίος και διχαστικός λόγος έχει αντανάκλαση στους πολίτες και όσο πάμε για εκλογές παροτρύνω τον Α. Τσίπρα να αποφύγει αυτή την πολιτική. Ας φερθεί ο Α. Τσίπρας υπεύθυνα και αυτό είναι και παρότρυνση στα δικά μας στελέχη, να αποφύγουν εκφράσεις καφενείου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
 

«Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών» υποστήριξε μέλος της ΝΔ

 
 
Σύμφωνα με το News24/7, ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον δήμαρχο Άργους και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Δημήτρη Καμπόσο, να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του ότι «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών», σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του καταδίκασε τη συμπεριφορά του δημάρχου Άργους τονίζοντας ότι «κάθε άλλη στάση υπεκφυγής ή σιωπής επιβεβαιώνει την ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους ακροδεξιούς εντός της ΝΔ», ζητώντας την αποπομπή του. Τέλος, ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής αναφέροντας ότι «η τοποθέτηση αυτή προσβάλει τους δημοκρατικούς πολίτες του Άργους. Πρέπει να αποδοκιμαστεί από όλους και πρώτα απ' όλα από το κόμμα του τη ΝΔ της οποίας είναι στέλεχος».  
 
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η ανάρτηση κατέβηκε με τον Δ. Καμπόσο να επιρρίπτει ευθύνες στους διαχειριστές της σελίδας. 

 
 
Για την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη τοποθετήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει το συμβάν μιλώντας για «καθήκον» της Πολιτείας να «τιμωρήσει» τους δράστες. Ειδικότερα, ο Σ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «οργή και αγανάκτηση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες προκαλεί η βίαιη επίθεση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Όμως φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η δημόσια επιδοκιμασία της απάνθρωπης αυτής συμπεριφοράς. Η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών της επίθεσης καθώς και η δίωξη όσων δημόσια επιδοκιμάζουν τέτοιες πρακτικές είναι καθήκον της Πολιτείας».
 
 

Αντίθετη η ΝΔ στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν»

 
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «ο Α. Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, ακούσαμε και με ενημέρωσε και μένα προσωπικά ότι συζητά ως ονομασία για τα Σκόπια το όνομα της “Μακεδονίας του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση», ενώ πρόσθεσε ότι «την ώρα που ο Α. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα».
 
Τέλος, σχετικά με την οικονομική πολιτική της χώρας, πυρά εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση για το «ψέμα της δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», ενώ υπογράμμισε ότι «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, για έναν απλό λόγο. Ο Α. Τσίπρας έχει ήδη νομοθετήσει, μαζί με το Π. Καμμένο, έχει ήδη και συνυπογράψει και νομοθετήσει, πρόσθετα μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2019 και το 2020. Οι συντάξεις θα κοπούν από τις 01.01.2019 με υπογραφή του Α. Τσίπρα και του Π. Καμμένου και το αφορολόγητο θα μειωθεί από το 2020. Και αυτά είναι τα απόνερα και τα αποτελέσματα από την τραγική διαπραγμάτευση του Α. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015».