Ο Α. Τσίπρας θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας το πλάνο του Μαξίμου για την «μεταμνημονιακή» περίοδο, μετά την προ ημερών επίτευξη τεχνική συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Με νερό στο κρασί μας η συμφωνία

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι το Eurogroup της 21ης Μαΐου θα επικυρώσει την συμφωνία. Δήλωσε ευχαριστημένος από τη συνάντηση αν και παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έβαλε και πάλι νερό στο κρασί της.

«Το staff level agreement έκλεισε. Έχουμε συμφωνία για όλα τα ζητήματα, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει τον δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία. Για τα ζητήματα που θεωρούσαμε “αγκάθια” θεωρούμε ότι λύθηκε με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταφορά προαπαιτούμενων στο πλαίσιο εποπτείας

Όπως φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές βρίσκουν λύση για τα 88 προαπαιτούμενα που μένουν ανοικτά για την τέταρτη αξιολόγηση. Στη συνάντηση τρόικας – Τσακαλώτου συμφωνήθηκε πως μερικά από τα κρίσιμα προαπαιτούμενα, όπως το θέμα του Νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, παρεμβάσεις στο πεδίο της πρόνοιας, αλλά και στο Δημόσιο, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Κτηματολόγιο και στην αγορά προϊόντων,  θα μεταφερθούν για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. 

Η αυστηρότητα με την οποία θα κριθούν, θα καθοριστεί από το πόσο αυστηρό θα είναι το πλαίσιο επιτροπείας που θα επιβληθούν στην Ελλάδα από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο. Το ζήτημα θα τεθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ένα ακόμα ζήτημα που μένει ανοικτό είναι η συμφωνία για τους προϋπολογισμούς της περιόδου 2019 – 2022. Δεδομένες οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, όπως δήλωσε προ ημερών εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ.

Θα συνεχιστεί η συμμετοχή του αναποφάσιστου ΔΝΤ

Μετά τη συνάντηση τρόικας – Τσακαλώτου, το ΔΝΤ εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα περιμένει στο Eurogroup της Πέμπτης να τεθούν στο τραπέζι συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο ενδεχόμενο χρηματοδότησης του τρίτου μνημονίου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, το Ταμείο θεωρεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2030, «αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και θεωρείται μη βιώσιμο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις έχει δηλώσει πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο επόπτη και μετά τον Αύγουστο, ακόμα και αν δεν συμμετάσχει τελικά με χρηματοδότηση. «Δεν είχαμε χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα από το 2014. Επομένως, εδώ και αρκετά χρόνια το ΔΝΤ δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στις συζητήσεις… θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό. Θα υπάρχει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όπου είχαμε ένα πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος».

«Δεσμεύσεις έναντι του κοινωνικού συνόλου»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πλάνο για μετά τον Αύγουστο θα περιλαμβάνει και δεσμεύσεις πρωτίστως, έναντι του κοινωνικού συνόλου, των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι προκάτοχοι τους δεν μπορούν να καταλάβουν την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για συνέχιση του μνημονίου.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, να κατανοήσουν το παραπάνω οι δυνάμεις που έφεραν τη χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας και διεθνούς ανυποληψίας. Γι΄ αυτό αντιμετώπισαν το κείμενο με τρόπο αμήχανο και άγαρμπο. Είτε λέγοντας ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο, είτε στη συνέχεια ότι πρόκειται για έκθεση ιδεών. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις που έστησαν και συντήρησαν ένα κρατικοδίαιτο, διεφθαρμένο και εν τέλει θνησιγενές οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, νιώθουν άβολα στην ιδέα μιας συντεταγμένης και τεκμηριωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη χώρα».