«Με την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, οι προσδοκίες της ιρανικής κοινής γνώμης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί και (…) η πολιτική υποστήριξη της ΕΕ στη συμφωνία για τα πυρηνικά δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έπειτα από μια συνάντηση στην Τεχεράνη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.
 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένα επιπλέον βήματα και να αυξήσει τις επενδύσεις της στο Ιράν», πρόσθεσε ο Ζαρίφ. «Οι δεσμεύσεις της ΕΕ ότι θα εφαρμόσει την συμφωνία δεν είναι συμβατές με την ανακοίνωση ενδεχόμενης αποχώρησης (από το Ιράν) μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών».
 
Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε την Κυριακή ότι αξιωματούχοι από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία. 
 
Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον θα επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και των ξένων επιχειρήσεων που συνδέονται με τη χώρα αυτή, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές, να αποκηρύξουν τις επενδύσεις τους στο Ιράν.
 

Πιέσεις από ΕΕ

 
Στην Τεχεράνη, ο Κανέτε δήλωσε πως ο χρόνος πιέζει και επέμεινε στην ανάγκη να δοθούν σύντομα συγκεκριμένες απαντήσεις στο Ιράν, υπογραμμίζοντας επίσης πόσο σημαντικό είναι για τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. «Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία άρα δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη.
 

Αποχωρήσεις εταιριών από το Ιράν

 
Η ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως επιδιώκει «πρακτικές λύσεις προκειμένου να επιτραπεί στο Ιράν να συνεχίσει τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου, να συνεχίσει τις τραπεζικές συναλλαγές του, να διατηρήσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις».
 
Ο μεγάλος γαλλικός όμιλος ενέργειας Engie (πρώην GDF Suez) ανακοίνωσε ωστόσ πως θα αποδεσμευθεί από τις μηχανολογικές δραστηριότητές του στο Ιράν έως τον Νοέμβριο προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total δήλωσε την Τετάρτη (16/5) πως δεν θα φέρει σε πέρας ένα μεγάλο σχέδιο αερίου αν δεν λάβει άδεια εξαίρεσης από την Ουάσινγκτον.
 
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων.