Τέσσερις είναι μέχρι τώρα οι συλληφθέντες για την επίθεση ακροδεξιών προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, το απόγευμα του Σαββάτου. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», πρόκειται για δύο 20χρονους, έναν 36χρονο κι έναν 17χρονο, σε βάρος  των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη και κατά περίπτωση για διακεκριμένες φθορές. Οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών με την αυτόφωρη διαδικασία.
 
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής οι αστυνομικές αρχές είχαν προβεί στη σύλληψη των δύο από τα τέσσερα άτομα. Ο πρώτος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ ο δεύτερος φαίνεται να είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, έχοντας κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για κλοπές, ενώ και οι δύο είναι ομογενείς από τη Γεωργία, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση.
 

«Πραξη τυφλού μίσους» χαρακτηρίζει την επίθεση η διοικούσα παράταξη της Θεσσαλονίκης

 
Η επικεφαλής παράταξη της διοίκησης της Θεσσαλονίκης «Πρωτοβουλία», σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει την επίθεση ως «πράξη τυφλού μίσους», προσθέτοντας ότι η παράταξη «θα συνεχίσει να προασπίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στο δημοκρατικό διάλογο εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου». Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η οργανωμένη βίαιη και άνανδρη επίθεση ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώς Γούλα, ενώ συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ασκώντας τα θεσμικά καθήκοντά τους, αποτελεί πράξη τυφλού μίσους και ακραίου εθνικισμού».
 
Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συγκαλέσει στις 14:00 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα. Σε δηλώσεις του την Κυριακή είχε πει ότι θα μιλήσει για το ζήτημα στο Συμβούλιο.
 
Επιπλέον, έκτακτο δημοτικό συμβούλιο φαίνεται να κάλεσε ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, με σκοπό τη συζήτηση του περιστατικού ως απειλή κατά της Δημοκρατίας και όχι ως απλό συμβάν βίας, σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Επιπλέον, σε χθεσινή δήλωση του ο Γ. Καμίνης είχε καταδικάσει το γεγονός αναφέροντας ότι «δεν προκαλεί μόνο ντροπή. Προκαλεί ανησυχία γιατί το αβγό του λαϊκισμού και του εθνικισμού έσπασε και απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία και την κοινωνία».

 

Συγκεντρώσεις κατά της επίθεσης στον Μπουτάρη 

 
Κάλεσμα για συγκέντρωση έχει γίνει στην Αθήνα τη Δευτέρα στις 17:00 στο Δημαρχείο, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που κάλεσε ο δήμαρχος της Αθήνας.
 
Επιπλέον, συγκεντρώσεις φαίνεται να διοργανώνονται και στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση συμπαράστασης τη Δευτέρα στις 17:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί και για την Τετάρτη στις 19:00 στον Λευκό Πύργο.