Στην συνεχώς τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει το καθήκον της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, για την πατρίδα και το έθνος θα το εκτελέσουμε χωρίς δισταγμό. Κανένας δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς πάνω στο θέμα».
 
Σύμφωνα με τη Hurriyet, τόνισε πως «αυτό που είναι ουσιώδες είναι οι καλές σχέσεις γειτονίας, φιλίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Εκφράζουμε τις απόψεις μας για το θέμα σε αρμόδιο ακροατήριο. Ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας αν δεν αποδώσουν οι διάλογοι».
 
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του προ ημερών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε ότι «η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους». Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η «θεωρία των γκρίζων ζωνών» παραμένει αναλλοίωτη, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι δεν υφίστανται «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο όπως είχε σημειώσει παλαιότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.
 

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των Τούρκων η Νέα Δημοκρατία

 
Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις και του Τούρκου πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η Άγκυρα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις αυτές δεν πτοούν την Ελλάδα. Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι επιτελείς της Άγκυρας ότι με τη στάση τους απομονώνουν τη χώρα τους από την Ευρώπη, την καθιστούν αβέβαιο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και προβληματικό γείτονα για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου».