Με «μερικά δύσκολα» ζητήματα να πιέζουν την κυβέρνηση με ορίζοντα την 21η Ιουνίου, όταν και το πλέον κρίσιμο Eurogroup για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα λάβει χώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το Σάββατο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, δηλώνοντας ευχαριστημένος «στα πιο πολλά σημεία».

Η επικύρωσή της από το Eurogroup της Πέμπτης θα ανοίξει τον δρόμο για να τρέξει η κυβέρνηση τη θέσπισή τους, ενώ αναμένεται η συζήτηση για το χρέος και το τι θα πράξει το ΔΝΤ έως την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης τον προσεχή Αύγουστο. Το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει τον δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ, και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία» σημείωσε ο υπουργός. 

Στην ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας προχώρησαν και οι δανειστές, με Κομισιόν και ΔΝΤ να προχωρούν ωστόσο σε χωριστές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι έκαναν λόγο για μία «απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, καλώντας την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα ενόψη της 21ης Ιουνίου. Μάλιστα, προανήγγειλαν εντατική συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών αρχών.
 
Από τη μεριά του, το ΔΝΤ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, με τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις να κάνει λόγο για πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, και να επαναλαμβάνει το ανοικτό ζήτημα του χρέους.
 
«Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλάδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης» ήταν το μήνυμα με το οποίο υποδέχθηκε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενώ την ικανοποίησή του διατράνωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, που έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών.
 
«Μετά από τόσα πολλά δύσκολα χρόνια, προσπάθειες και θυσίες, η Ελλάδα είναι επιτέλους στην τελική ευθεία. Πρέπει όλοι να εργαστούμε εντατικά τις προσεχείς εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε μια συνολική συμφωνία που θα θέσει την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο», καταλήγει η δήλωση του Π. Μοσκοβισί.
 

Αυξήσεις έως και 40% στις νέες αντικειμενικές

 
Με την απόφαση της άμεσης κατάρτισης πινάκων με τις νέες τιμές ακινήτων έκλεισε η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τους δανειστές για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέποντας τον υπολογισμό νέου ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές που θα προκύψουν από τους νέους συντελεστές.
 
Με αμετακίνητο τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ το 2018, πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο αναφέρουν πως γίνονται ασκήσεις επί χάρτου, με βάση τις τιμές ζωνών που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές για 10.600 ζώνες σε ολόκληρη την επικράτεια.
 
Παράλληλα, οι πρωτοβάθμιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελούνται από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος, ενός εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και ενός της υφυπουργού Οικονομικών κυρίας Κατερίνας Παπανάτσιου αλλά και εκπροσώπους των αρμόδιων διευθύνσεων κεφαλαίου και τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν φθάσει στο σημείο από τις 10.600 ζώνες ολόκληρης της επικράτειας να έχουν καταλήξει στις τελικές τιμές ζώνης σε περίπου 9.500 περιοχές.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες τιμές στο τραπέζι, με τις τιμές που έχουν προταθεί από τους εκτιμητές να οδηγούν σε αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 40%.
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αν και η πρόταση που είχαν καταθέσει αρμοδίως ήταν ειδικά για εφέτος να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες και όχι με τις νέες αντικειμενικές ή να βγουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι δανειστές έβαλαν βέτο ότι αν δεν προχωρήσουν οι νέες τιμές ζώνης και δεν υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με αυτές τότε η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ. Το τελεσίγραφο των δανειστών κάνει λόγο για ολοκλήρωση των πινάκων με τις νέες αξίες στα μέσα Ιουνίου ώστε να μην υπάρξει θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
 

Διαιτησία και επιδόματα

 
Συμφωνία για τον μηχανισμό της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και εκείνη των διαιτητικών αποφάσεων που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις επετεύχθη κατά τη διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας. Συμφωνία, επίσης, για την κοινωνική αλληλεγγύη και τις παραμέτρους για το επίδομα στέγαση και τη στήριξη άλλων κοινωνικών ομάδων. Εύσημα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την υλοποίηση του ΚΕΑ και του προγράμματος αξιολόγησης αναπηρίας.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ελληνική πλευρά και δανειστές συμφώνησαν πως οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, το οποίο και θα πιστοποιείται από το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗΣ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τη συμφωνία να επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας από τον Αύγουστο του 2018, η οποία αναμένεται να επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης που έχει ήδη νομοθετηθεί.
 
Ακόμη, για το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης, με παράλληλα διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, στα πλαίσιο του νόμου 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.
 
Παράλληλα, συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά, και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ το μήνα. Κατά δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το ατομικό εισοδηματικό όριο καθορίστηκε στις 8.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα θα φτάνει έως τις 24.000 ευρώ, ενώ το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 70 ευρώ ανά μήνα και θα προσαυξάνεται κατά 50% ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.
 
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, εξετάστηκε η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης λαμβάνοντας την έγκριση των δανειστών, η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους δανειστές, ενώ εύσημα έλαβε και το πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας, με τη συμφωνία να το επεκτείνει σε δύο ακόμα περιοχές, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
 
Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρεται, με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα ΚΕΠΑ απλοποιούνται και επιταχύνονται.
 

Μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση το 2019

 
Με σημαία την μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση από τη Δημόσια Διοίκηση για το έτος του 2019 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετα ζητήματα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων να παραμένουν ανοικτά και προς ολοκλήρωση έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα.
 
Όπως αναφέρεται, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για αναθεώρηση του 1/3 (μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις) έγινε αποδεκτή, με το 2019 να προβλέπεται μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.
 
Σχετικά με τη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης, το υπουργείο κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων. Παράλληλα, συμφωνήθηκε «οδικός χάρτης» για τις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις συζητήσεις έγινε ειδική αναφορά στο «απολύτως αντικειμενικό, αδιάβλητο κα αξιοκρατικό της διαδικασίας»
 
Συμφωνήθηκε επίσης κοινή μελέτη η εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να αναλυθούν τεχνικά σημεία της διαδικασίας για τους Διοικητικούς και Τομεακούς Γραμματείς, καθώς και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, με στόχο τη «τη δημιουργία ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου».
 
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε η σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, με τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης για την κωδικοποίηση και ενιαίων προτύπων σε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας.
 

Στην τελική ευθεία οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

 
Στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων και τις δημοπρασίες τους η πρώτη σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών την περασμένη Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, άναψε το πράσινο φως για τη διαδικασία που θα δώσει τη χαριστική βολή στη ΔΕΗ και το «άνοιγμα της αγοράς ενέργειας».
 
Συγκεκριμένα, κατά τις αρχικές πληροφορίες, η συμφωνία για τις ΝΟΜΕ προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που έπεται.
 
Ωστόσο, όπως μεταφέρεται από τον υπουργό, τελικά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναφορά σε δημοπρασίας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με την ελληνική πλευρά να επιχαίρει για τη θέση της που πέρασε. Συγκεκριμένα, ο Γ. Σταθάκης φέρεται να δήλωσε πως στη συμφωνία «δεν υπάρχουν νερά, τα νερά έφυγαν», και τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν πως τα νερά δεν είναι ούτε μονάδες βάσης, ούτε ΑΠΕ.
 
Αναφορικά με την τύχη της ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση φέρεται να μένει ανοικτή, αλλά όπως μεταφέρεται, επετεύχθη ο στόχος της υιοθέτησης διαφορετικού μοντέλου αποκρατικοποίησης, προκειμένου το δίκτυο διανομής να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Όπως αναφέρει το capital.gr, ενώ αρχικά προβλεπόταν η πώληση του 65% της ΔΕΠΑ, πλέον το σχέδιο είναι να σπάσει η εταιρεία σε δύο κομμάτια, εμπορία και δίκτυο διανομής. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πρώτου μέρους αναμένεται να πωληθεί σε «στρατηγικό επενδυτή», ενώ το δεύτερο θα παραμείνει εν πολλοίς υπό δημόσιο έλεγχο.