Ο επικρατέστερος Τζουζέπε Κόντε, κατάγεται από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και γνωστός δικηγόρος στη Ρώμη.
 
«O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.
 
Από μεριά της η Λέγκα, ανέφερε ότι  η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και τη μείωση των φόρων.
 
Τα ιταλικά ΜΜΕ προέβαλαν τον Τζουζέπε Κόντε ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού, ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν μέχρι πρότινος ιδιαίτερα γνωστός στην ιταλική κοινή γνώμη ενώ σύμφωνα με την  Corriere della Sera, ο Κόντε είναι επί της ουσίας ένας τεχνοκράτης με μηδενική πολιτική εμπειρία.
 
Τους τελευταίους μήνες ο Κόντε σε δημόσιες δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες νόμοι και να ενισχυθεί η πάταξη της διαφθοράς, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία προωθήθηκε επί Ματέο Ρέντσι, τον Ιταλό πρωθυπουργό την περίοδο 2014 – 2016.