Σύμφωνα με το balkaneu.com, ο Ζ. Ζάεφ υποστηρίζει ότι η ονομασία έχει χρονικό προσδιορισμό και δεν περιλαμβάνει καμία εδαφική βλέψη έναντι των γειτόνων της χώρας του.
 
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε επίσης πως η χώρα του αποδέχτηκε το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματός της, με την προϋπόθεση ότι η άλλη Ελλάδα θα αποδεχτεί μία ονομασία, όπως αυτή της  “Republika Ilidenska Makedonija”.
 
«Με την ονομασία αυτή, η Ελλάδα παίρνει το erga omnеs και την συνταγματική αναθεώρηση και εμείς ενισχύουμε την εθνική μας ταυτότητα και διαφυλάττουμε την αξιοπρέπεια μας. Άρα πρόκειται για μία λύση που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και που οδηγεί στην επίλυση της 25ετούς διαφοράς για το θέμα του ονόματος» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
 
Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αναμένονται αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για κάθε άλλη ονομασία που προτείνεται κάθε φορά.
 
Όπως δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ,  τα αιτήματα της εξέγερσης του Ίλιντεν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1903, ήταν για κοινωνική δικαιοσύνη και για ελευθερία και σε καμία περίπτωση, όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε εδαφικές διεκδικήσεις έναντι άλλων.

 

Λύση στις προτάσεις Νίμιτς ζητά η Ελλάδα
 

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, η Αθήνα θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα ήταν να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που έχει προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς.
 
Συγκεκριμένα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, είχε προτείνει τα εξής: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος προκειμένου να επέλθει μια τελική συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα μέτωπα, ενώ χαρακτήρισε θετικό δείγμα το ότι η ΠΓΔΜ έκανε δεκτή για πρώτη φορά την αποδοχή της ονομασίας erga omnes.