Οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης του πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τους τελευταίους 21 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ντερμιτάς συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου του 2016, αντιμετωπίζοντας δεκάδες δικαστικές διώξεις με τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων με κατηγορίες για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατική προπαγάνδα, αλλά και κατηγορίες για δεσμούς με το μαχητικό Κουρδικό κόμμα PKK, αναφέρει το Reuters. Παρ' όλα αυτά, το HDP τον πρότεινε ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου.

 
O υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει μέσα από τη φυλακή ότι αν εκλεγεί θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων για να βρεθεί η χρυσή τομή στην μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία. «Καταδικάζουμε την παράνομη απόφαση που εμποδίζει την ισότητα και το δίκαιο των εκλογών. Κάθε μέρα που ο Ντερμιτάς ως υποψήφιος εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι κοντά στους ψηφοφόρους του, σκιές πέφτουν στις επικείμενες εκλογές θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα τους». 
 
Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού του HDP και ο Ντεμιρτάς θα διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.