Το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων ευρώ απέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τη ΔΕΗ ως μερική εξόφληση του ποσού που είχε συσσωρευθεί από την είσπραξη λογαριασμών. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το ποσό προήλθε από πληρωμές οφειλών του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ.
 
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει γίνει δέκτης πολλών αναφορών καταναλωτών, σχετικά με καθυστερήσεις από την πλευρά των ΕΛΤΑ στην απόδοση των χρημάτων των λογαριασμών ρεύματος που εξοφλούσαν οι καταναλωτές στα ταχυδρομεία. Το ζήτημα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς πολλοί καταναλωτές έχασαν την «έκπτωση συνέπειας» (15%) η οποία χορηγείται σε περίπτωση έγκαιρης εξόφλησης του λογαριασμού, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για διακοπή της ηλεκτροδότησης.  
 
Ωστόσο, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΔΕΗ, το θέμα θα μπορεί να τακτοποιείται με την προσκόμιση στα καταστήματα της ΔΕΗ της απόδειξης πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος μέσω ΕΛΤΑ, σημειώνοντας τόσο πως δεν γίνεται διπλή χρέωση, όσο και πως θα διατηρείται η έκπτωση συνέπειας 15%, η οποία θα εμφανίζεται στον επόμενο λογαριασμό.
 
Επιπλέον, η διοίκηση των ΕΛΤΑ ενημέρωσε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκταμίευση ακόμη 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στη ΔΕΗ εντός διαστήματος 10 ημερών για την εξόφληση του συνολικού χρέους προς την επιχείρηση.
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με την ψήφιση του Ν. 4537/2018 η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου, επιχειρεί να βάλει τέλος σε τέτοιου είδους καθυστερήσεις καθώς με τη νέα ρύθμιση νόμου δημιουργείται αυτόνομος λογαριασμός είσπραξης πληρωμών που παρέχονται από τα ΕΛΤΑ για λογαριασμό τρίτων. Με το νόμο αυτό, τα χρήματα θα μεταφέρονται κατευθείαν σε οργανισμούς όπως η ΔΕΗ με σκοπό να αποτραπεί παρόμοιο περιστατικό παρακράτησης και καθυστέρησης αποπληρωμής.