Η είδηση της επιλογής του καθηγητή Νομικής, Τζουζέπε Κόντε, από τον ακροδεξιό συνασπισμό των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, έκανε τη Δευτέρα τον γύρο του διαδικτύου σκορπίζοντας προβληματισμό εντός και εκτός συνόρων, παράλληλα με την προαναγγελία της συνάντησης του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, με σκοπό την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
 
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη μετά την επισημοποίηση της πρότασης του επιχειρούμενου συνασπισμού, ο Σ. Ματαρέλα ζήτησε να γίνουν νέες διαβουλεύσεις πριν αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι να ορίσει τον Τζουσέπε Κόντε, έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό νομικό, εντολοδόχο πρωθυπουργό. Η στάση του αυτή πυροδότησε ήδη νέα σενάρια για την προκήρυξη εκλογών.
 
Όπως αναφέρει ο τύπος, ο Ιταλός πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αυτή την φορά, δε, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού, και μετά ανακοίνωσαν στον ιταλό πρόεδρο ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματαρέλα.
 
Όπως διέρρευσε, κατά την συνομιλία του με τον γραμματέα της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι και με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματαρέλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά την δημοσιονομική πολιτική της χώρας, και στο ότι ο νέος πρωθυπουργός (και στην οικονομική πολιτική), θα έχει ουσιαστική ελευθερία κινήσεων. Μια ελευθερία η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνον στα όσα αναφέρονται στην κυβερνητική συμφωνία των δυο αυτών πολιτικών δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο από την Ιταλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να βεβαιωθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ευρεία αυτονομία κινήσεων από τα επιτελεία των πολιτικών δυνάμεων που τον υπέδειξαν.
 

Υπεραμύνονται της επιλογής Κόντε οι δύο εταίροι

 
«O Tζουζέπε Κόντε είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας, ο οποίος προέρχεται από περιφερειακή περιοχή της χώρας μας, χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», τόνισε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, αναφερόμενος στην επιλογή των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα να επιλέξουν τον Κόντε ως νέο πρωθυπουργό της κυβέρνησής τους.
 
Εξερχόμενος από την συνομιλία του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, από την μεριά του, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει στο επίκεντρο της δράσης της την εργασία, την ασφάλεια και την μείωση των φόρων.
 
Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», αλλά πρόσθεσε ότι «έστω και αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη». «Θα είναι μια κυβέρνηση ελπίδας και του μέλλοντος, αλλά όχι υποχωρητική», κατέληξε ο γραμματέας της Λέγκα.
 

Ανησυχία σε Ευρώπη και αγορές

 
Την έντονη αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση η διαρροή των κυβερνητικών σχεδιασμών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, επιβεβαιώσε νέα προειδοποίηση της Κομισιόν την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με  το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά από την Ελλάδα».  
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Β. Ντομπρόβσκις απευθύνει  ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Όμως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».
 
«Δεν μπορούμε παρά να συμβουλεύσουμε να τηρηθεί η πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, να ενισχυθεί η ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθεί υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα», επεσήμανε ο Β. Ντομπρόβσκις.
 
Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάσθηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη.
 
Όπως τονίζεται, ο ακροδεξιός συνασπισμός δεν κρύβει την πρόθεσή του να εφαρμόσει μία οικονομική πολιτική ανάκαμψης που θα αυξήσει τις δαπάνες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους και νέα κρίση της ευρωζώνης.
 
«Υπάρχει κάτι το ανησυχητικό, ναι», παραδέχθηκε την Τρίτη πριν από την έναρξη υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.
 
Το ευρώ παρέμενε την Τρίτη υπό πίεση απέναντι στο δολάριο, αφού έφθασε χθες στο χαμηλότερό του επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου. Τη Δευτέρα το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 152%, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων συνέχισε την ανοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στις 186 μονάδες (+55μονάδες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας).