Μετά την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα την Κυριακή με ποσοστό 67,7%, ξεκίνησαν νέες ομοβροντίες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. O Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται η επιβολή απαγόρευσης σε όλους τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και διαφόρων άλλων προϊόντων.
 
Παράλληλα, προέτρεψε τον Μαδούρο να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέας εκλογικής διαδικασίας για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία. «Προτρέπουμε το καθεστώς του Μαδούρο να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους άμεσα και χωρίς όρους και να τερματίσει την καταστολή και την οικονομική στέρηση του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα χαρακτήρισε «τρελές και βάρβαρες» τις νέες κυρώσεις που «αντίκεινται απόλυτα στο διεθνές δίκαιο».
 
 

Σπεύδει στο πλευρό των ΗΠΑ η «Ομάδα της Λίμα»

 
Οι χώρες της «Ομάδας της Λίμα» (Περού, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή, Παναμάς, Παραγουάη, Αγία Λουκία, Καναδάς, Κολομβία, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Γουιάνα, Γουατεμάλα) που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.
 
Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, υπογράμμισε ότι η χώρα του, «όπως και η πλειοψηφία των δημοκρατικών χωρών» δεν θα αναγνωρίσει την ψηφοφορία. «Οι εκλογές της Βενεζουέλας δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για μια πραγματική δημοκρατία. Δεν είναι καθαρές ή νόμιμες εκλογές και δεν αντιπροσωπεύουν την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».
 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, προανήγγειλε κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και από την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως στις εκλογές της Κυριακής δεν έγιναν σεβαστές ούτε οι ελάχιστες δημοκρατικές προδιαγραφές.
 
«Η Ισπανία θα εξετάσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της τα κατάλληλα μέτρα και θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο να απαλύνει τα βάσανα των πολιτών της Βενεζουέλας. Δεν έγιναν σεβαστές ούτε οι ελάχιστες δημοκρατικές προδιαγραφές κατά την ψηφοφορία», ανέφερε σε μήνυμα στο twitter ο Ραχόι.