Σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση και επικαλείται δημοσίευμα του capital.gr, κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές συμφωνήθηκε μία σειρά μέτρων προς την αυστηροποίηση του νόμου Κατσέλη, που πλέον τιτλοφορείται ως «νόμος Κατσέλη-Σταθάκη». Άλλωστε, η περαιτέρω αυστηροποίηση των όρων και των κριτηρίων για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» αποτελούσε από τις βασικές επιδιώξεις των δανειστών.
 
Συγκεκριμένα, μεταξύ των αλλαγών που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, με τους πιστωτές να αποκτούν πρόσβαση στην πλήρη πληροφόρηση για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Επίσης, η αυτόματη απόρριψη του οφειλέτη σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των δόσεων που ορίζονται με δικαστική απόφαση, όπως ορίζεται στη νομοθεσία, κατόπιν ειδοποίησης του πιστωτή προς τον οφειλέτη και τους άλλους πιστωτές.
 
Επίσης, ο Γ. Σταθάκης συμφώνησε με τους δανειστές να προβλέπεται η μη υπαγωγή των οφειλετών στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου, σε περίπτωση που, όπως αναφέρεται, οι αιτήσεις υπαγωγής τους απορρίφθηκαν, είτε επειδή σκόπιμα κατέστησαν αφερέγγυοι (π.χ. οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, μεταβίβασαν περιουσία δολίως σε άλλα πρόσωπα), είτε επειδή σκόπιμα παραποίησαν την οικονομική τους κατάσταση (π.χ. απέκρυψαν περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό).
 
Μία ακόμη αλλαγή που συμφωνήθηκε, προβλέπει τη θέσπιση διενέργειας προκαταρκτικού ελέγχου από τη γραμματεία των δικαστηρίων για το εάν ο οφειλέτης δηλώνει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής, καθώς και για το εάν ο οφειλέτης έχει ασκήσει άλλες αιτήσεις στο παρελθόν ή έχει άλλες εκκρεμείς αιτήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο γραμματέας το σημειώνει στο φάκελο, με σκοπό να το αξιολογήσει ο δικαστής.
 
Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση της αυτοδίκαιης (χωρίς προσωρινή διαταγή) προστασίας από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, στην περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν παραιτηθεί από δύο προηγούμενες αιτήσεις και υποβάλουν νέα αίτηση. Παράλληλα, η ματαίωση δίκης με υπαιτιότητα του οφειλέτη και χωρίς αίτημα νέας ημερομηνίας εκδίκασης εντός 30 ημερών, θα σημαίνει πως ο οφειλέτης παραιτήθηκε της αίτησης υπαγωγής στον νόμο.
 
Τέλος, προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της παύσης ή του περιορισμού της τοκογονίας, σε περιπτώσεις αιτήσεων που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
 

Προστασία για τους «πιο αδύναμους»

 
Παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προέκυψαν επιμέρους αλλαγές για ανέργους, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και μικροέμπορους, είτε οφειλέτες είτε εγγυητές δανείων.
 
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κυβέρνηση και δανειστές συμφωνήσαν να δοθεί δυνατότητα επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος, μέσω διενέργειας των σχετικών απαιτούμενων διαδικασιών απευθείας από τις τράπεζες, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο οφειλέτης αγνοεί ότι τη δικαιούται. Μάλιστα για την δαπάνη αυτή για την τρέχον έτος έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό κονδύλι 50 εκατ. ευρώ.
 
Επιπλέον μειώνεται η υποχρέωση παροχής εγγράφων από τους οφειλέτες, με παράλληλη υποχρέωση των τραπεζών, των δημόσιων αρχών και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φορέα να τα προσκομίζουν στο δικαστήριο. Διευκολύνεται ο οφειλέτης για την πληρωμή της διαφοράς μεταξύ της χαμηλότερης δόσης που ορίζεται από το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό και της ενδεχόμενης υψηλότερης δόσης που καθορίζεται από το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό.
 
Παρέχεται επίσης το δικαίωμα στους εγγυητές που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους όπως προκύπτει από την εγγύηση, να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής.
 
Πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας θα γίνεται βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών. Αν η εκτίμηση της εμπορικής αξίας έχει ως αποτέλεσμα να μην εξαιρεθεί η κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση, τότε η τιμή πρώτης προσφοράς κατά τον πλειστηριασμό της δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη από το όριο αξίας κύριας κατοικίας που τίθεται ως προϋπόθεση για την προστασία της.