Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξέφρασε την ικανοποίησή του ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης» σημείωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, ενώ χαιρέτισε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων «πριν από την έναρξη του Μουντιάλ» (14 Ιουνίου).

Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμες» μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. «Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη.

Αυξάνει η πίεση για την κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας

Υπενθυμίζεται ότι με τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση, με την 24η Μαΐου να δεσπόζει πλέον στο πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου, καθώς θα επικυρώσει όσα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένα, με «μερικά δύσκολα» ζητήματα να πιέζουν την κυβέρνηση με ορίζοντα την 21η Ιουνίου, όταν και το πλέον κρίσιμο Eurogroup για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα λάβει χώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το Σάββατο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, δηλώνοντας ευχαριστημένος «στα πιο πολλά σημεία».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, βρίσκεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν το Εurogroup της Πέμπτης.