Μιλώντας στη συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Μ. Σχοινάς της Κομισιόν υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει πίστη στις «διαρθρωτικές διαδικασίες» που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα πρέπει να βαδίσει μέσα από τις διαρθρωτικές διαδικασίες κι όλο αυτό πρέπει να είναι τόσο πειστικό, να έχει τόσο μεγάλη δόση βεβαιότητας και αυτοπεποίθησης, που θα ισχύει erga omnes και θα γίνεται αντιληπτό από όλους, εχθρούς, φίλους, αγορές, κερδοσκόπους κι επενδυτές. Όλοι θα πρέπει να πιστέψουν ότι αυτή τη διαρθρωτική έμφαση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα είναι το κυρίως ζητούμενο».

Ζητά πιο πειστικά σημάδια για την ελληνική οικονομία

Αναφερόμενος στην τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Μ. Σχοινάς υποστήριξε πως τα ενθαρρυντικά σημάδια που δίνει η ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετά, παρά το ότι βρίσκεται στο κατώφλι ενός νέου κεφαλαίου της σύγχρονης ιστορίας της. Επισήμανε ότι τα τρία μνημόνια που επέβαλαν στη χώρα οι δανειστές, δεν εφαρμόστηκαν με τον σωστό τρόπο.

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται ante portas (προ των πυλών) σε ένα σημαντικό νέο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της. Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες το πρόγραμμα προσαρμογής και βρίσκεται η χώρα σε ανάπτυξη και σε συνθήκες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτά πιστεύω ότι είναι θετικά αφετηριακά σημεία για το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας, αλλά δεν είναι αρκετά. Δεν είναι αρκετά, γιατί τα τρία προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ποτέ δεν είχαν αμιγώς οικονομοκεντρικό πρόσημο».

«Σύγχρονο κράτος» για να σταματήσουν οι «παθογένειες»

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά τα μνημόνια που επέβαλαν οι δανειστές αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος που θα σταματήσει να παράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Ισχυρίστηκε ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών όχι ως εργοδότης όσων δεν βρίσκουν δουλειά αλλού.

«Τα προγράμματα από πολλούς, αν όχι από όλους, ως η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα μπορεί να στήσει τη χώρα σε νέα βάση, ώστε να μη συνεχίσει να παράγει τις παθογένειες και τα χρέη παρελθόντος. Αυτό το διαρθρωτικό κομμάτι για το οποίο δεν έχουμε συζητήσει πολύ, τώρα είναι αυτό το κομμάτι που θα έρθει στο προσκήνιο. Κι όταν λέω διαρθρωτικό κομμάτι, αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών όχι ως εργοδότης όσων δεν βρίσκουν δουλειά αλλού, ότι οι εφορίες, πολεοδομίες και αδειοδοτικές διαδικασίες πρέπει να γίνονται απρόσωπα, ότι οι τράπεζες πρέπει να λειτουργούν προς όφελος της ανάπτυξης, όχι εκείνων των ισχυρών που μπορούν πάντοτε να σηκώνουν το τηλέφωνο και να παίρνουν αυτά που νομίζουν ότι δικαιούνται, ότι η παιδεία δεν πρέπει να τους συνθλίβει όλους προς τα κάτω και να μπορούν μόνο οι πλούσιοι να πληρώνουν σχολεία αριστείας».