*vouli*

Μετά από πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, την Τετάρτη πραγματοποιείται συζήτηση ημερησίας διάταξης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ποντάρει στο κλείσιμο της τεχνικής αξιολόγησης και την διευθέτηση των προαπαιτούμενων, που αναμένεται να ψηφιστούν με πολυνομοσχέδιο έως τις 9 Ιουνίου, ενώ θα ποντάρει στο ότι οι δανειστές εμφανίζονται ικανοποιημένοι και είναι έτοιμοι να δώσουν την έγκριση τους για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η ΝΔ αναμένεται να κριτικάρει το σχέδιο της κυβέρνησης για την «μεταμνημονιακή περίοδο». Ο Κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης συνεχίζει στη λογική της υπερφορολόγησης των πολιτών. Η ΝΔ υποστηρίζει πως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη και αποκαλύπτει την άγνοια και την ανικανότητα που την χαρακτηρίζει

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι δανειστές δείχνουν προβληματισμένοι με τα όσα αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους φαίνεται να προκύπτει από τις αναφορές στα εργασιακά, καθώς σημειώνεται στο δημοσίευμα πως οι επιδιώξεις της κυβέρνησης «εμφανίζουν πισωγυρίσματα», τα οποία διαπιστώνονται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης μεταχείρισης, με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να υπερισχύουν έναντι των δυσμενέστερων. Η εφημερίδα σχολιάζει πως «η αίσθηση που έχει κανείς διαβάζοντας το σχέδιο, είναι ότι έχει γίνει περισσότερο συρραφή των διαφορετικών στόχων που έχει το κάθε υπουργείο, και ότι δεν πρόκειται για σχέδιο που αναλύει λεπτομερώς προς ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί η οικονομία».

Το θέμα της βίας ξανά στο επίκεντρο

Στον απόηχο της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, κυβέρνηση και ΝΔ ανέβασαν τους τόνους την Τρίτη με αλληλοκατηγορίες. Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθύτατες βολές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας αιχμές για συσχέτιση της ΝΔ με την ακροδεξιά.

Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. Ποιοι, όμως, χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία;

Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

«Με υπογραφή Τσίπρα η νομιμοποίηση της βίας»

Η Πειραίως είχε απαντήσει στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως ο ίδιος και το κόμμα του υποθάλπουν τη βία, χτίζοντας καριέρες πάνω σε αυτή και υποστήριξαν πως για το δικό τους κόμμα η βία είναι βία από όπου και αν προέρχεται.

«Η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή τού Αλέξη Τσίπρα. Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτός και το κόμμα του προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες. Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για “δικαιολογημένη αγανάκτηση”. Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία.

Για τη Νέα Δημοκρατία η βία είναι βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας, θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι…».