Η ΔΕΗ σπεύδει να εκπληρώσει τη μνημονιακή δέσμευση για περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών που έχει από καταναλωτές, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης, με τους δανειστές να υποστηρίζουν ότι οι πληρωμές του λογαριασμού ρεύματος συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Η Επιχείρηση έχει προσλάβει την εταιρία Qualco, προκειμένου να μπορέσει να μαζέψει μεγάλο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ που ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια.

Η Qualco  έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη των 50 εκατομμυρίων για το 2018, αν και η ΔΕΗ εκτιμά ότι το συνολικό ποσό για φέτος μπορεί να φτάσει τα 150 εκατομμύρια. Με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας της, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 27ης Απριλίου ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα διακανονισμών, που προβλέπει μεγαλύτερες προκαταβολές και λιγότερες δόσεις.

Οι καταναλωτές της ΔΕΗ συεχίζουν να διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες με κριτήριο τον βαθμό συνεπείας τους, ενώ σε όλες τις κατηγορίες ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24 μήνες. Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής, για μηνιαίο λογαριασμό 101-250 ευρώ το 15% και από 250 ευρώ και πάνω το 20%.