Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει άμεσα να αναπληρώσει τις απώλειες που έχουν υποστεί οι πολίτες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ολοκλήρωση του μνημονίου δεν σημαίνει ότι η υπουργός Εργασίας «θα ανακοινώσει ξαφνικά τον Οκτώβριο την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα «για μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή» και πρόσθεσε ότι «φεύγουμε από το πρόγραμμα και θέλουμε μια ατζέντα ανάπτυξης, στο κέντρο της οποίας θα είναι ο κόσμος της εργασίας». Κάλεσε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής «να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης».

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «δεν είμαστε κουτοπόνηροι και θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι»  απέναντι στους δανειστές και γι’ αυτό θα τηρήσουν όσα έχουν επιβληθεί στην κυβέρνηση. Δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ειδικά «στο περιβάλλον το επιχειρηματικό που κάναμε πάρα πολλή δουλειά», ενώ έκανε λόγο για «αυτοδέσμευση» του Μαξίμου.

Τέλος, επιτέθηκε στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής που ζητούν εκλογές, επισημαίνοντας ότι δεν ρώτησαν κανέναν όταν δημιουργούσαν το χρέος της χώρας και δεν έχουν νομιμοποίηση να ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

«Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που δεν ρώτησαν κανέναν, όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν ρώτησαν κανέναν, όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς τη βάλατε;».