Ο καθηγητής Νομικής γράφει στο βιογραφικό του ότι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όμως, οι New York Times, που προσπάθησαν να το εξακριβώσουν, δεν βρήκαν το όνομά του στο αρχείο του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, δεν φαίνεται ο Κόντε να ήταν φοιτητή ή καθηγητής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, παρά τις αναφορές στο βιογραφικό του ότι «βελτίωσε» εκεί τις σπουδές του το 2008 και το 2009.

Από την πλευρά τους τα Πέντε Αστέρια απέρριψαν το ενδεχόμενο ο Κόντε να έχει «φουσκώσει» το βιογραφικό του υποστηρίζοντας ότι ο εκείνος ουδέποτε ισχυρίστηκε πως παρακολούθησε συγκεκριμένα μαθήματα ή πήρε μάστερ από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Στην ανακοίνωση το κόμμα σημειώνει ότι απλά «ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να εμβαθύνει τις γνώσεις του και τις τελειοποιήσει στην αγγλική νομική ορολογία».  

«Ποιος φοβάται τον Τζουζέππε Κόντε;» είναι ο τίτλος στην ανάρτηση της ιστοσελίδα των «πεντάστερων», που αναφέρεται στην προσπάθεια σύνθεσης νέας κυβέρνησης και προσπαθεί να απαντήσει στα δημοσιεύματα για το βιογραφικό.

Σύμφωνα πάντα με το κείμενο, «όλα τα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, εκπρόσωποι των ξένων δυνάμεων και μεγάλο μέρος της καθεστηκυίας τάξης, συνασπίστηκαν, φοβούμενοι ότι επιτέλους μπορεί να γεννηθεί, στην Ιταλία, μια κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες και την νομιμοποίηση της ψήφου των Ιταλών».

Λίγες ώρες πριν, οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του καθηγητή, αλλά ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν αναμένεται να αναθέσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με ιταλικά μέσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η είδηση της επιλογής του Τζουζέπε Κόντε φαίνεται να σκορπάει προβληματισμό εντός και εκτός συνόρων για άλλους λόγους.

Την έντονη αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση η διαρροή των κυβερνητικών σχεδιασμών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε νέα προειδοποίηση της Κομισιόν την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο, κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με  το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά από την Ελλάδα».  
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Β. Ντομπρόβσκις απευθύνει  ξεκάθαρη προειδοποίηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμειγνύεται για λόγους αρχής στην εθνική πολιτική των κρατών. Όμως για εμάς, είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να διατηρήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».
 
Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάσθηκαν οι προειδοποιήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον αντιευρωπαϊκό κυβερνητικό συνασπισμό που ετοιμάζεται να αναλάβει την διακυβέρνηση στην Ρώμη.