Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας από το βήμα της Βουλής ζητώντας την προκήρυξη των εκλογών.
 
 «Η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα – γιατί είναι δικό σας μνημόνιο – οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
 
«Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού. Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας», εξήγησε η Φ. Γεννηματά.
 
«Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα». Αναφέρθηκε στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και το Σκοπιανό, που όπως είπε: «σε μία ευνοϊκή δε συγκυρία έφτασε η κυβέρνηση να συζητά την επιτομή του αλυτρωτισμού ως λύση. Ο δε συγκυβερνήτης σας που επέλεξε να μην είναι σήμερα εδώ επέλεξε άλλη στρατηγική που συνδέεται με την πολιτική του επιβίωση και την ακροδεξιά του ιδεοληψία» πρόσθεσε.
 
Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό «γιατί έπληξαν τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της υπεράσπισης τους» και «γιατί δίχασαν και διχάζουν τον ελληνικό λαό».
 
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, έστρεψε τα βέλη της και στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «ο Μητσοτάκης δύο χρόνια ζητούσε συνέχεια εκλογές, τώρα παρακολουθεί την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας και περιμένει το φθινόπωρο. Η ΝΔ δε δικαιολογείται να κλείνει τα μάτια. Αφήνετε κύριοι της ΝΔ τον Τσίπρα εν λευκώ να καθορίζει τις εξελίξεις. Δε θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις περιμένοντας το ώριμο φρούτο όπως κάνει η ΝΔ. Για αυτό προκαλέσαμε τη σημερνή συζήτηση για να βγάλουμε στο φως τις πραγματικές προθέσεις όλων».
 

Κουτσούμπας: Ούνα φάτσα ούνα ράτσα είστε
 

Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ
Εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο θα δυναμώνουν οι τόνοι, τα διαφημιστικά σποτ, οι γελοίες κοκορομαχίες, οι προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».
 
«Γι' αυτό έχετε μπερδευτεί για το ποια είναι η αλεπού και ποια τα κρεμαστάρια, κ. Τσίπρα. Εσείς, κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχετε στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα της εξουσίας τα τελευταία χρόνια και δεν θέλετε να σας μετακινήσουν απ' αυτή, είστε γατζωμένοι σ' αυτήν. Οι άλλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο από τα χρόνια της απουσίας τους απ' αυτή την καρέκλα. Ούνα φάτσα ούνα ράτσα είστε» πρόσθεσε.
 
Εξισώνοντας την πολιτική της ΝΔ με αυτή της κυβέρνησης ανέφερε: «υπόσχεστε ότι θα μειώσετε τη φορολογία των εταιρειών για να προσελκύσετε επενδύσεις και να αυξήσετε την κερδοφορία τους. Τι διαφορετικό λέτε από το πρόγραμμα της ΝΔ;».
 

Θεοδωράκης: Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέτυχε 
 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε την ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα για να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση, τονίζοντας ότι «ο νέος δρόμος απαιτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή».
 
«Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε και αποτυγχάνει καθημερινά. Ο τόπος θέλει προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στο συντηρητισμό και το λαϊκισμό, απελευθέρωση από το κομματικό κράτος-δυνάστη. Μπροστά μας έχουμε μία τελευταία ευκαιρία. Αν πάλι αποτύχουμε αυτή τη φορά, μετά τον Αύγουστο θα είμαστε μόνοι. Ας το καταλάβουμε, ας βγούμε από τα «κουτιά» μας. Και ας ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Και τη βοή αυτών που έρχονται», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
 
Σχολιάζοντας την επίθεση κατά του δημάρχου της Θεσσαλονίκης είπε «όσα μου είπε ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη μαρτυρούν ότι υπήρχε αρχηγός -μαύρος αρχηγός- και κεντρικός συντονισμός. Ο στόχος θα ήταν ο Μπουτάρης ή κάποιος άλλος ‘’εθνοπροδότης’’ που θα τολμούσε να εμφανιστεί στη γιορτή των Ποντίων».
 
Ο ίδιος επέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα πως με όσα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου καταδίκασε μονομερώς τη βία. «Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία. Να καταδικάσει τη φασιστική βία, εύκολο, αλλά, να καταδικάσει και τη βία που «φορά», αριστερή δήθεν, αμφίεση. Τη βία με τις βαριοπούλες. Τη βία στα πανεπιστήμια, τη βία στις γειτονιές των Εξαρχείων», τόνισε ο Στ. Θεοδωράκης.