Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
 
«Προσέξτε, αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστο στόχος, όπως απεδείχθη» είπε από μεριάς του αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να τον συμπληρώνει λέγοντας «διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προλητπική γραμμή πίστωσης».
 
«Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του.
 
«Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι, όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά» είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης.
 
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στη ΝΔ τέσσερα βασικά ερωτήματα. «Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού; Συμφωνείτε με την αποφυγή του λοκ άουτ; Συμφωνείτε με την μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων; Συμφωνείτε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας;» διερωτήθηκε ενώ αμέσως απάντησε πως «Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Γνωρίζουμε ήδη την απάντηση».


Nikos Libertas / SOOC
 

Φερνοντας πάλι στην επιφάνεια το θέμα της βίας, τα Εξάρχεια και τον Ρουβίκωνα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του ότι έχει την πολιτική ευθύνη για τη βία και την ανομία που επικρατεί.
 
«Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο, όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, απελευθερώστε τα κατειλημμένα κτήρια και δώστε τα στους πολίτες και τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες».
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής καταγγέλοντας υπόγειες διαδρομές στο Σκοπιανό. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για το «απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”». «Πέστε μας αν το έχετε απορρίψει ή αν το συζητάτε ακόμη μυστικά» είπε χαρακτηριστικά.
 
Από τη σημερινή συζήτηση δεν έλειψε και η αναφορά στην επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη. 
 

Μητσοτάκης: «Εσείς και η ΧΑ ρίξατε τον Σαμαρά»
 

«Εσείς βγάλατε μία ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων. Kαταδικάσατε τη βία από οπου και εαν προέρχεται; Δεν καταλάβατε κ.Μητσοτάκη από που προήλθε αυτή η επίθεση; Αυτά που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη θυμίζουν εποχές γκοτζαμάνηδων που η Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουν ποτέ. Η αριστερά σε αυτόν τον τόπο κ. Μητσοτάκη ήταν πάντα στη θέση του διωκώμενου όχι του διώκτη. Τη βία του κράτους και του παρακράτους την έχει υποστει στα ξερονήσια, στις φυλακές και τους δρόμους. Απο το Λαμπράκη μέχρι και τον Τεμπονέρα και τον Παύλο Φύσσα» είπε ο πρωθυπουργός.
 
 «Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί -Πρέπει να διαλέξετε ποιους θα προστατέψετε Λέτε ότι η ΝΔ έχει κάποια ιδεοληπτική σχέση με τη Χρυσή Αυγή -Εσείς μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, να μη ξεχνιόματε, εσείς με τη Χρυσή Αυγή θέλατε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο» είπε απαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης.
 

Που ανήκει ο Ψωμιάδης;
 

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε το ζήτημα για την εξύβριση του Παναγιώτη Ψωμιάδη εις βάρος του Γ. Μπουτάρη, όπως κατήγγειλε στο δικαστήριο.
 
«Αν εγώ είχα πρώην στέλεχος, πρώην περιφερειάρχη και διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος μου, να κάνει δηλώσεις την ώρα του προπηλακισμού και του τραμπουκισμού και να λέει ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης είναι ένα ‘’πολιτικό τραβέλι’’ και δεν καταδίκαζα αυτή την τοποθέτηση, θα μπορούσα να σταθώ; Εσείς όμως κύριε Μητσοτάκη έχετε το θράσος όχι μόνο να στέκεστε αλλά και να μου επιτίθεστε κιόλας» είπε ο πρωθυπουργός.
 
«Για τον κ. Ψωμιάδη ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο, ρωτήστε την κυρία Γεννηματά καθώς από όσο ξέρω ψήφισε στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Δεν ξέρω ποιον ψήφισε, αλλά ψήφισε» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «καμία σχέση δεν έχει ο κ. Ψωμιάδης με εμάς εδώ και καιρό».
 
Ανταπαντώντας ο Αλ. Τσίπρας θύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ψήφισε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. 
 
«Καταγγέλλω την αδόκιμη επίθεση στην κυρία Γεννηματά για τον Ψωμιάδη. Γιατί ναι μεν ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά πριν από μια εβδομάδα ψήφισε και στις δικές σας εσωκομματικές εκλογές και έκανε δηλώσεις έξω από το εκλογικό κέντρο» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Εκλογές ζητά η Γεννηματά

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας από το βήμα της Βουλής ζητώντας την προκήρυξη των εκλογών.
 
 «Η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα – γιατί είναι δικό σας μνημόνιο – οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
 
«Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού. Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας», εξήγησε η Φ. Γεννηματά.