Οι υπάλληλοι του γαλλικού δημόσιου τομέα αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που διοργάνωσαν την Τρίτη εργαζόμενοι σιδηροδρομικών γραμμών, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα που φέρνει η Γαλλική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σε δεκαεπτά συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στη γαλλική πρωτεύουσα, ύστερα από συμπλοκές που σημειώθηκαν με διαδηλωτές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε τις συμπλοκές ως «επίθεση» κατά των δημοσίων υπηρεσιών.

 
Συγκεκριμένα, προτού οι διαδηλωτές φθάσουν στην πλατεία της Βαστίλης, μερικές δεκάδες άνθρωποι προκάλεσαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Λυών και εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων. Στη διαδήλωση την οποία οργάνωσαν εννέα συνδικαλιστικές ενώσεις του δημοσίου τομέα συμμετείχαν 16.400 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, ενώ περίπου 180 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. 
 
Πρόκειται για την τρίτη μαζική διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων από την εκλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, το 2017. «Είναι ένα μήνυμα υπεράσπισης των δημόσιων υπηρεσιών, δηλαδή μια διαφορετική αντίληψη από αυτή που έχει ο πρόεδρος», δήλωσε ο ηγέτης της συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT, Φίλιπ Μαρτζίνεζ.
 

 

Περικοπές θέσεων και κρατικών δαπανών 
 

Η κυβέρνηση του Ε. Μακρόν προωθεί αλλαγές περιοριστικού τύπου στο Δημόσιο, οι οποίες αφορούν περικοπές στις κρατικές δαπάνες καθώς και μαζικές περικοπές θέσεων. Σύμφωνα με το AFP, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στην περικοπή 120.000 δημοσίων θέσεων μέχρι το 2022, αλλά και στενότερη σχέση της κυβέρνησης με συμβασιούχους. Επιπλέον, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τα εργασιακά προνόμια τους καθώς και τα προνόμια στις συντάξεις, μέτρο που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους νέους προσληφθέντες στους κρατικούς σιδηροδρόμους, όπως αναφέρει το SNCF. 
 
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στους σιδηροδρόμους, ο πρόεδρος Ε. Μακρόν θέλει να διακόψει το μονοπώλιο τους μετατρέποντας τη δημόσια επιχείρηση σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης να εκφράζουν τους φόβους τους για ένα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση, όπως αναφέρει το Reuters
 

Συγκρούσεiς και στην κατάληψη ZAD

 
Την ίδια ώρα, άτομο 21 ετών έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία στην περιοχή Νότρ Νταμ Ντε Λαντ, της Γαλλίας. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή καθώς η αστυνομία προσπαθεί να εκκενώσει την κατάληψη της ZAD (Zώνη προς Υπεράσπιση), η οποία δημιουργήθηκε το 2009 ως αντίδραση στα τότε σχέδια της κυβέρνησης να κατασκευάσει αεροδρόμιο στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι ο Ε. Μακρόν, είχε ανακοινώσει τη ματαίωση του σχεδίου, φαίνεται να προχωράει η εκκένωση της κατάληψης.

 
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης της ZAD, ξεκίνησε στις 9 Απριλίου με 1.700 αστυνομικούς να επιχειρούν στην περιοχή. Περίπου 11.000 δακρυγόνα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο τον Απρίλιο, με τις αρχές να έχουν κατεδαφίσει 29 από τις 97 κατοικίες της κατάληψης, όπως αναφέρει το AFP. 
 
Σχετικά με τον τραυματισμό του διαδηλωτή, το γραφείο της τοπικής εισαγγελίας τόνισε ότι «ο άνθρωπος τραυματίστηκε στο χέρι στην προσπάθεια του να πετάξει πίσω χειροβομβίδα που είχε στείλει η αστυνομία», ενώ στη συνέχεια «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο». Οι γαλλικές αρχές διέταξαν έρευνα για το εν λόγω συμβάν τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές πετούσαν μολότοφ κατά της αστυνομίας με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χειροβομβίδων GLI – F4. Στην ιστοσελίδα της κατάληψης αναφέρεται ότι «ο τραυματίας σύρθηκε από την αστυνομία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο».  
 
Τα μέλη της κατάληψης της ZAD, αρνήθηκαν το ενδεχόμενο να σήκωσε «εθελοντικά» τη χειροβομβίδα καθώς «είχε τραπεί σε φυγή», αναφέρει το AFP. Παρ' όλα αυτά, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κατάληψη έχει εισέλθει σε μία φάση ηρεμίας, κατά την οποία θέλει να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν οι συμπλοκές.