Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη θέληση της ελληνικής πλευράς να βρεθεί λύση, προσθέτοντας πως αναμένει να δει τη στάση που θα τηρήσει η πλευρά των Σκοπίων.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τις σημερινές συνομιλίες ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ν. Κοτζιάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νέος γύρος των συνομιλιών να διαρκέσει μόνο μια μέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι έχουμε πλέον περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως η ΠΓΔΜ «δεν έχει παρά να το δείξει».
 
Σημειώνεται πως την Πέμπτη οι διαπραγματευτές των δύο χωρών ξαναπιάνουν το νήμα της διαπραγμάτευσης παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.
 
Όπως εξήγησε ο N. Κοτζιάς, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο -και κυριότερο- μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. 
 
«Άρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο. Υπό τον Νίμιτς θα είναι μόνο των υπουργών των Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ίδιος.
 
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν τηλεφωνική επικοινωνία είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΠΓΔΜ για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ συμφωνεί με τις υπόλοιπες προτάσεις για την ονομασία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Αναμένεται συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – ΠΓΔΜ υπό την παρουσία του Μ. Νίμιτς στις 24 και 25 Μαΐου.