Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη, οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από 12 διαφορετικούς καρκίνους. Σε σύγκριση με την κατάσταση πριν δέκα χρόνια, πρόκειται για 5 περισσότερους καρκίνους, όπως αναφέρει στην έκθεση του το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καρκίνους του ήπατος, των ωοθηκών, του προστάτη (προχωρημένος), του στομάχου, του στόματος και του λαιμού, του εντέρου, του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση), της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του οισοφάγου, του παγκρέατος και της μήτρας (ενδομητρίου), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Κατά την έρευνα, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άρα τις πιθανότητες να προσβληθεί το άτομο από κάποιας μορφής καρκίνο. Επιπλέον, η σωματική αδράνεια αλλά και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ευνοούν την αύξηση του πάχους και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Άξιο αναφοράς  είναι το γεγονός ότι περίπου ένας στους έξι θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε κάποιο είδος της νόσου. 
 
Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, η σωματική άσκηση αλλά και η υγιεινή διατροφή με την πρόσληψη χαμηλής ποσότητας κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου φαγητού, μειώνουν τον κίνδυνο τριών καρκίνων όπως του εντέρου, του μαστού και της μήτρας. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα καρκίνων που αφορούν το στομάχι, το παχύ έντερο, το ήπαρ, το στόμα και το λαιμό, καθώς και τον οισοφάγο και το στήθος.
 
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη πιο θανατηφόρα αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με 1,9 εκατομμύρια θανάτους να αναφέρονται κάθε χρόνο και 3,7 εκατομμύρια νέα περιστατικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα θύματα του καρκίνου ανέρχονται στα 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 13% επί του συνόλου των καρκινοπαθών. Επιπροσθέτως, στην Ευρώπη καταγράφεται το 25% επί των συνολικών περιστατικών καρκίνου ετησίως.  
 

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου

 
Σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, η έρευνα σημειώνει ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών από 18% έως 21%, σχετικά με τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρώπης. Από τα τελευταία στοιχεία για το διάστημα 2015 – 2017, περίπου ένα στα πέντε παιδιά των παραπάνω χωρών είναι παχύσαρκα. Στην ακριβώς αντίθετη θέση βρίσκεται η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Λετονία και η Δανία, με τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας να κυμαίνονται από 5% έως 9% επί του συνολικού πληθυσμού παιδιών.
 
«Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, παρόλο που τα ποσοστά είναι υψηλά, έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση, η οποία οφείλεται στην πολύ σημαντική προσπάθεια την οποία αυτές οι χώρες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για τον έλεγχο της παιδικής παχυσαρκίας», σημειώνει ο Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη «να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά και, αντίθετα, να μειωθεί η κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών με ζάχαρη».
 
Μια νέα έρευνα από Σουηδούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζίμι Σέλιντ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, ανακάλυψε ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα αγόρια που κατά την εφηβεία τους αύξησαν ακόμη περισσότερο το βάρος τους, φαίνεται να εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν καρκίνο του παχέος εντέρου μετά την ενηλικίωση τους. Η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, είχε κατά μέσο όρο 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στο έντερο σε σχέση με τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους.
 
Άλλη σουηδική έρευνα έδειξε ότι τα υπέρβαρα αγόρια στην εφηβεία κινδυνεύουν έως και τρεις φορές περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια την οποία πιθανώς να εμφανίσουν στην ενήλικη τους ζωή, ενώ για τα υπέρβαρα παιδιά που έχασαν βάρος στην εφηβεία δεν υπήρξε κάποια πιθανότητα καρκίνου.