Να τοποθετήσουν ένα κουτάλι μέσα στα εσώρουχά τους πριν περάσουν από την ασφάλεια του αεροδρομίου, καλεί ο δήμος του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όσα κορίτσια φοβούνται ότι συγγενείς τους θα τα βγάλουν από τη χώρα για να τα παντρέψουν χωρίς τη θέλησή τους ή για να υποστούν κλειτοριδεκτομή.
 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η Καταρίνα Ίντεγκαρντ στο Reuters, η οποία είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της βίας για λόγους τιμής στην πόλη Γκέτεμποργκ, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ έχουν ενημερωθεί για το πώς να αντιδράσουν σε τέτοια περιστατικά. Έτσι, τα κορίτσια που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις συνοδεύονται συνεχώς από τους συγγενείς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ιδιωτικά με τις αρχές.
 
 «Το κουτάλι θα ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές μετάλλων όταν περνούν από τον έλεγχο ασφαλείας. Θα τις πάρουν στην άκρη και θα μπορέσουν να μιλήσουν κατ' ιδίαν με τους υπαλλήλους. Είναι μια τελευταία ευκαιρία για να σημάνουν συναγερμό» πρόσθεσε η ίδια.
 
Το Γκέτεμποργκ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας.
 
Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κοριτσιών που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξαναγκαστικό γάμο, αλλά η Καταρίνα Ίντεγκαρντ δήλωσε ότι μια εθνική τηλεφωνική γραμμή έλαβε 139 κλήσεις πέρυσι για το γάμους ανηλίκων ή αναγκαστικούς γάμους.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η ιδέα για το κουτάλι προέρχεται από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Karma Nirvana, η οποία υποστηρίζει ότι η τακτική αυτή έχει ήδη σώσει αρκετά κορίτσια στη Βρετανία.