Το ΣτΕ αποφάσισε την Τετάρτη να χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με τους στρατιωτικούς που ζήτησαν προστασία στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, Σουλεϊμάν Οζκαϊναξίμ. Η απόφαση, που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ανοίγει τον δρόμο για την χορήγηση ασύλου και στους υπόλοιπους επτά στρατιωτικούς, των οποίων τα αιτήματα μέχρι τώρα εκκρεμούν.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του ΣτΕ για την χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του πιλότου θα πρέπει να του δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους επτά στρατιωτικούς.

«Προσβάλουν το τουρκικό έθνος»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με οργισμένη ανακοίνωση κατά της απόφασης του ΣτΕ, τονίζοντας πως γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα είναι χώρα που προσφέρει προστασία και καταφύγιο σε πραξικοπηματίες. Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει κατεύθυνση στο ΣτΕ ζητώντας να μην επαναλάβει «παρόμοια λάθη» στο μέλλον.

«Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, χορήγησε άσυλο στον πραξικοπηματία Suleyman Ozkaynakcim. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι χώρα που προστατεύει και δίνει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες.

Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση αυτή που προσβάλλει βαθύτατα την συνείδηση του τουρκικού έθνους. Ελπίζουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, λαμβάνοντας αντίστοιχα προκατειλημμένες αποφάσεις».

«Η Ελλάδα προστατεύει τους τρομοκράτες»

Ο Τούρκος υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, απασφάλισε κατά της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αξιοθρήνητη και υπογραμμίζοντας πως η χώρα δεν σέβεται τους νόμους και προστατεύει τους τρομοκράτες. Υποστήριξε πως η Ελλάδα συντάσσεται με τους εχθρούς της Τουρκίας.