«Θα προωθήσουμε τις κατασκευές σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια  από το Βορρά στο Νότο σε μικρές και μεγάλες κοινότητες» έγραψε στο Twitter ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν χρησιμοποιώντας τις βιβλικές ονομασίες της Δυτικής Όχθης. 
Δεν υπήρξε έως τώρα τοποθέτηση από τις Παλαιστινιακές αρχές για τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Ισραηλινοί κατοικούν αυτή τη στιγμή στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές στις οποίες κατοικούν σε συνθήκες ασφυκτικές περισσότεροι από 2,6 εκατ. Παλαιστίνιοι. 
 

Το ζήτημα των οικισμών είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ και έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν παγώσει από το 2014.
 
Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους οικισμούς που χτίζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παράνομους. Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ απορρίπτει τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι το μέλλον των οικισμών και των εποίκων θα καθοριστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
 
«Στη Χεβρώνα είδα το πιο τραγικό: στο ίδιο κτίριο ζούσαν στο ισόγειο Παλαιστίνιοι και στους πάνω ορόφους έποικοι. Οι έποικοι πετάνε σκουπίδια, μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους Παλαιστίνιους στο ισόγειο, οι οποίοι για να προστατευτούν έφτιαξαν μόνοι τους ένα συρμάτινο δίχτυ. Ο στρατός όποτε θέλει αυθαίρετα τους κλείνει τα μπακάλικά τους ή τους απαγορεύει να πάνε στο τζαμί για να βγουν οι έποικοι βόλτα» είχε σημειώσει, μιλώντας στο ΤPP, λίγο καιρό πριν, η Αλεξία Τσούνη η οποία είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος της φεμινιστικής συλλογικότητας «Το Μωβ» και είχε ταξιδέψει από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.