Στο συμπληρωματικό μνημόνιο που συντάχθηκε προ ημερών ανάμεσα σε τρόικα και δανειστές, μπαίνουν νέοι αστερίσκοι στα εργασιακά. Δίνεται περιθώριο στους εργοδότες να «διαπραγματευθούν» για τις εργασιακές συνθήκες, πριν ενεργοποιηθεί η διαδικασία της διαιτησίας. Συγκεκριμένα, με νόμο που φέρνει η κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει δέσμευση πως στο εξής θα παρέχεται άλλη μία ευκαιρία μέσω του ΟΜΕΔ για τη διαδικασία της μεσολάβησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, αστερίσκοι μπαίνουν και στην επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, παρά τις δεσμεύσεις της Έφης Αχτσιόγλου για επαναφορά τους από τον Αύγουστο. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται με εγκύκλιο να περιγράφει τον τρόπο που θα ελέγχει, αν σε έναν κλάδο, μπορεί η σύμβαση να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του. Στην εγκύκλιο θα ορίζεται η αναβάθμιση του συστήματος Εργάνη που θα μπορεί να ελέγχει τον αριθμό των εργαζομένων, για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων που θα βελτιώνουν τα ποιοτικά στοιχεία του συστήματος, θα μπορεί να λειτουργήσει ένας μηχανισμός που θα δίνει ή όχι το δικαίωμα επέκτασης μιας συλλογικής σύμβασης.

Στον τομέα της αδήλωτης εργασίας, οι δανειστές έχουν ζητήσει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους εργοδότες. Το υπουργείο Εργασίας έχει στα σκαριά νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται το δικαίωμα μείωσης του προστίμου έως και 80%, εάν ο εργοδότης δεχτεί να προσλάβει τον εργαζόμενο και να καταβάλλει κανονικά τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές του.