Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίas, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που έχουν εφαρμόσει οι ελληνικές κυβέρνησης, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού μέχρι να καταστεί ανθεκτική η ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, επί τρία χρόνια. Επιπλέον, εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία. Ελπίζουμε πολύ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα, όταν εξέλθει τον Αύγουστο από το πρόγραμμα του ESM, να ακολουθήσει τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και να αποτελέσει ιστορία επιτυχίας».

Μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε για χρέος

Συνεχίζοντας να κάνει αναφορά στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα σε βάθος ετών, ο Ρέγκλινγκ επανέλαβε πως αυτό που προέχει είναι να υλοποιηθεί η μεγάλη λίστα και να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση. «Είμαστε στο μέσο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Η τελευταία εκταμίευσή μας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μία μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε πως δεν είναι θέμα που επείγει, αλλά αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που της υποδεικνύουν οι δανειστές, ίσως υπάρξουν κάποιες εξελίξεις για μέτρα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.  «Συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω, όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

«Θα κρατάμε κοντό λουρί»

Το ιταλικό Politico φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο μόνο στα λόγια», όπου τονίζεται πως οι δανειστές δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να σταματήσουν να επιβάλουν μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές κινούνται με τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Αθήνα έχει χάσει τον έλεγχο διαχείρισης των οικονομικών της και έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πάρει δάνεια από τους δανειστές. Η λεγόμενη τρόικα, που αποτελείται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάνει πλέον ότι μπορεί για να σιγουρέψει πως δεν πρόκειται να φύγουν οι χειροπέδες από τα χέρια των Ελλήνων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος τονίζει πως οι δανειστές θα φροντίσουν να μην αφήσουν περιθώρια στην Ελλάδα να ανασάνει. «Θα κρατάμε κοντό λουρί. Ας μην ξεχνάμε πως έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Τέλος, το δημοσίευμα επικαλείται και εκπρόσωπο  ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει τις απειλητικές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. «Όταν χρωστάς στην τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ είναι δικό σου πρόβλημα. Όταν όμως χρωστά στην τράπεζα ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε αυτό γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. Μας χρωστάνε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».