Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να λάβει χώρα στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου, κατηγορώντας την Πιονγκιάνγκ για μία «απειλητική δήλωση».
 
«Ανυπομονούσα να βρεθώ εκεί (σ.σ. στη σύνοδο) μαζί σας. Δυστυχώς, βάση της τεράστις οργής και της ανοιχτής εχθρότητας που επιδεικνύει η πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω πως δεν θα ήταν αποδεκτό, στη παρούσα φάση, να πραγματοποιηθεί αυτή η μακρόπνοη συνάντηση» ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ στην πλευρά της Β. Κορέας, μέσω επιστολής που έδωσε στη δημοσιότητα.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει πως η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί, «για το καλό και των δύο μερών, αλλά σε βάρος του κόσμου», ενώ ακολούθως προχωράει σε απειλές για τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστάσιο των ΗΠΑ, απαντώντας σε αντίστοιχες της Β. Κορέας.
 
«Μιλάτε για τις πυρηνικές δυνατότητές σας, αλλά η δική μας είναι τόσο τεράστια που εύχομαι στον Θεό να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ» δηλώνει στην επιστολή του ο Ντ. Τραμπ.
 
«Είτε οι ΗΠΑ θα μας συναντήσουν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, είτε θα μας συναντήσουν σε μια αναμέτρηση πυρηνικών με πυρηνικά, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την απόφαση… των ΗΠΑ. Δεν θα ικετεύσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα προσπαθήσουμε να τις πείσουμε αν δεν θέλουν να καθίσουν (σ.σ. στο ίδιο τραπέζι) μαζί μας» δήλωσε προηγουμένως η υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας, Χόε Σον-χουι. Σημειώνεται πως η δήλωση της υπουργού ήρθε ως απάντηση σε αναφορές του αντιπροέδρου Πενς, που απειλούσε τη Β. Κορέα ότι μπορεί να έχει την τύχη της Λιβύης το 2011.
 
«Όπως έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος, στην περίπτωση που ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν δεχτεί μία συμφωνία, αυτό θα τελειώσει όπως η Λιβύη» είχε δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μάικ Πενς.
 
Ακόμη, στην επιστολή του, ο Ντ. Τραμπ ευχαριστεί την ηγεσία της Β. Κορέας για την απελευθέρωση τριών αμερικανών πολιτών τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας πως «ήταν μια όμορφη χειρονομία και την εκτιμώ».
 
«Ένιωσα πως χτίζεται ένας θαυμάσιος διάλογος ανάμεσα σε εσένα και εμένα, και τελικά, μόνο ο διάλογος αυτός έχει σημασία. Κάποια μέρα, ανυπομονώ πάρα πολύ να σε συναντήσω» έγραψε στην επιστολή του, καλώντας μάλιστα τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αναλάβει πρωτοβουλία για νέα συνάντηση, «εάν αλλάξει γνώμη».
 
«Εάν αλλάξετε γνώμη σχετικά με αυτή τη σημαντική σύνοδο κορυφής, μην διστάσετε να μου τηλεφωνήσεις ή να μου γράψεις. Ο κόσμος, και ειδικότερα η Βόρεια Κορέα, έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία για διαρκή ειρήνη και μεγάλη ευημερία και πλούτο. Αυτή η χαμένη ευκαιρία είναι μια πραγματικά θλιβερή στιγμή στην ιστορία» καταλήγει η επιστολή του Τραμπ στον ηγέτη της Β. Κορέας.

Η επιστολή Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν:


 

Η Πιονγκγιάνγκ ανατίναξε τις σήραγγες του πεδίου των πυρηνικών δοκιμών

 
Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσαν τα νοτιοκορετικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
 
Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας.