Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το hellasjournal.com, μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ δεν έκαναν κάποια δήλωση. Ενημέρωσαν τους πρωθυπουργούς τους για τα όσα ειπώθηκαν και πήραν οδηγίες για τη διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσουν την Παρασκευή. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, διπλωματική πηγή υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία». Άφησε να εννοηθεί ότι τη συμφωνία από την κατάρρευση (των συνομιλιών), χωρίζουν μία κλωστή, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι συνεχίζεται η προσπάθεια είναι θετικό».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες παραμένουν ως πιθανές ονομασίες η «Nova Macedonia» (Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας) και η «Gorna (Upper) Macedonia» (Άνω Μακεδονία). Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να δέχεται το δεύτερο όνομα, ενώ ο Μ. Νίμιτς φέρεται να πιστεύει ότι η «Nova Macedonia» είναι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη λύση. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επανέφερε και την ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» («Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»), που απέρριψε ο Ν. Κοτζιάς.

Δεδομένοι οι συμβιβασμοί

Πριν τη συνάντηση του με τον Ν. Ντιμιτρόφ την Πέμπτη, ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκύψει λύση αν δεν γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Αναγνώρισε ότι στο εσωτερικό και των δύο χωρών υπάρχουν φωνές που ζητούν να μην υπάρξουν υποχωρήσεις, αλλά στις διεθνείς σχέσεις δεν μπορούν να προκύψουν τέτοιου είδους λύσεις.

«Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο -και κυριότερο- μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης.

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε σε τηλεμαχία που είχε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι πως η χώρα έχει την μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 25 ετών για την επίλυση του ζητήματος. Προανήγγειλε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι στο τέλος θα αποφασίσουν οι πολίτες.

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη “Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».

Η παρέμβαση Μέρκελ

Την Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, πιέζοντας για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής ανάμεσα σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Υπενθυμίζεται ότι η Α. Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια στις 16 Μαΐου, είχε δηλώσει ότι «οι δύο χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για σημαντική πρόοδο, παρ' όλο που δεν έχουν φτάσει ακόμη στο τέλος».

Επιμένει για τις προτάσεις Νίμιτς η Αθήνα

Παρά το ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να κρατά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», η  Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά για αυτό το ενδεχόμενο. Προ ημερών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΠΓΔΜ αποδέχεται ονομασία erga omnes (ονομασία για όλες τις χρήσεις, έναντι όλων) και υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα ήταν να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που έχει προτείνει ο Μ. Νίμιτς.

Τα ονόματα που είχε προτείνει τον Ιανουάριο ο Νίμιτς είναι τα εξής: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].