Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι δικαστές του Ε' Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσαν την ολοκλήρωση των όρων δόμησης στην εν λόγω έκταση, στην οποία θα ανοικοδομηθεί πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας, που θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης, κινηματογράφους κλπ. Κατά της δημιουργίας του εμπορικού έχουν ταχθεί μέσω διαμαρτυριών συλλογικοί φορείς αλλά και κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πριν από τρία χρόνια το ΣτΕ είχε εγκρίνει τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων (Ο.Τ. 124,126, 127 και 128) στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί τότε οι όροι δόμησης στην εν λόγω περιοχή, οι οποίοι στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν. Στο μεσοδιάστημα άλλαξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και το Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε εκ νέου στο ΣτΕ λόγω αλλαγής στο πρόσωπο του προτείνοντος υπουργού.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμ 71/2018 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο Δημήτρης Βασιλειάδης) έκρινε νόμιμο το νέο σχέδιο Προεδρικού διατάγματος μόνο ως προς τον έλεγχο της αρμοδιότητας του προτείνοντος υπουργού Περιβάλλοντος.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), έχει ταχθεί κατά της ανέγερσης του εμπορικού στην περιοχή, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται η φυσιογνωμία ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.

«Η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα μια ανάσα ελεύθερου χώρου του κέντρου της Αθήνας, λειτουργώντας ως πολιτιστικό πάρκο μαζί με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στη θέση αυτή, μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή».

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του ΤΡΡ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος