Στην ανάλυσή της, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας, όπως εκείνη που βίωσαν άλλες χώρες της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) όταν εξήλθαν από το πρόγραμμα.

«Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες», σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που ορίζει ότι μια χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους της. Στην περίπτωση της Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το νωρίτερο μέχρι το 2050».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι όροι σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους. Το ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

«Όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πια σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του “συμπληρωματικού μνημονίου” της Κομισιόν» σχολιάζει σε άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα

«Ως προς τις περικοπές και τους στόχους του προϋπολογισμού η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί. Το κείμενο της Κομισιόν ωστόσο κάνει λόγο για τη δυνατότητα φορολογικών αυξήσεων ήδη από την 1 Ιανουαρίου του 2019 σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Μια κακή είδηση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» πρσθέτει το δημοσίευμα, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle.

«Θα κρατάμε κοντό λουρί»

Υπενθυμίζεται είσης ότι την Πέμπτη, το Politico φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο μόνο στα λόγια», όπου τονίζεται πως οι δανειστές δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να σταματήσουν να επιβάλουν μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές κινούνται με τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Αθήνα έχει χάσει τον έλεγχο διαχείρισης των οικονομικών της και έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πάρει δάνεια από τους δανειστές. Η λεγόμενη τρόικα, που αποτελείται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κάνει πλέον ότι μπορεί για να σιγουρέψει πως δεν πρόκειται να φύγουν οι χειροπέδες από τα χέρια των Ελλήνων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος τονίζει πως οι δανειστές θα φροντίσουν να μην αφήσουν περιθώρια στην Ελλάδα να ανασάνει. «Θα κρατάμε κοντό λουρί. Ας μην ξεχνάμε πως έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Τέλος, το δημοσίευμα επικαλείται και εκπρόσωπο  ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, που επιβεβαιώνει τις απειλητικές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. «Όταν χρωστάς στην τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ είναι δικό σου πρόβλημα. Όταν όμως χρωστά στην τράπεζα ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε αυτό γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. Μας χρωστάνε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».